Atentie! Cu ce sunt acoperite citricele pe care le consumi?
Citricele se numara printre cele mai consumate fructe in sezonul rece. In plus, cojile de lamaie sau de portocala fac furori in prajituri si cozonaci.
Problema apare, insa, in momentul in care citesti eticheta produsului si afli cu ce substante sunt acoperite citricele (dar si celelalte fructe si legume provenite din alte tari) pentru a rezista mai multa vreme.
Daca unele citrice sunt acoperite cu ceara de albine, altele, pe langa ceara sau alte rasini (care le mentin prospetimea), mai pot fi tratate cu substante precum: tiabendazol (antifungic), ortofenilfenol (E231, fungicid) si/sau imazalil (fungicid).
Daca te gandesti la drumul lung pe care il parcurg citricele din tara de origine pana in galantarele autohtone, este clar ca ele ar trebui “protejate” intr-un fel. Nu ai cumpara portocale sau lamai care ar fi putrezite, mucegaite, nu-i asa?
Cum poti congela sanatos lamaile. Afla ce beneficii are lamaia congelata!
Iata ce ar trebui despre fiecare din substantele mentionate mai sus:
Tiabendazol: este un fungicid care se combina cu ceara care acopera fructul. In doze mari poate cauza greturi, varsaturi, pierderea apetitului, diaree, ameteli, stari de lesin, dureri de cap. Evita sa consumi coaja citricelor.
Ortofenilfenol: Este un alt funcigid care se aplica imediat dupa recoltarea fructelor. Poate crea senzatie de usturime daca intra in contact cu ochii.
Imazalil: Este tot fungicid.
Pentru a preveni o intoxicatie, este recomandat sa speli foarte bine fructele (cu apa si otet), chiar daca le decojesti.
Prima regula ar fi spalarea propriilor maini cu apa si sapun inainte de a consuma sau prepara orice tip de mancare. Freaca usor produsele, in timp ce le tii sub jet de apa. Foloseste un prosop de hartie pentru stergerea fructelor dupa spalare.
Pentru spalarea temeinica a fructelor sau legumelor mai poti folosi apa cu otet de mere sau bicarbonat de sodiu. Umple un bol mare cu apa, toarna otet de mere (proportia: o lingurita la un litru de apa), lasa fructele in apa la inmuiat, apoi clateste sub jet de apa. Bicarbonatul de sodiu are si el proprietati de curatare foarte puternice. Intr-un castron de apa adauga 3-4 lingurite de bicarbonat. Lasa fructele sau legumele in castron cateva minute, apoi clateste sub jet puternic de apa.
Desi mai sunt persoane care recomanda cu caldura spalarea fructelor si legumelor cu detergent de vase, acest lucru nu este indicat intrucat substantele chimice pot ajunge in pulpa fructului.
10 beneficii dovedite stiintific ale consumului de grapefruit
Sursa: fooducate.com
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025