Nu este nicio surpriza ca femeile se confrunta cu sindromul premenstrual. Este, totusi, posibil ca si barbatii sa aiba aceeasi problema?
In vreme ce femeile au un ciclu de 28 de zile, barbatii au unul de 24 de ore care le determina echilibru hormonal. Intrebarea care se pune este ce inseamna, practic, acest lucru. Femeile sunt vulnerabile la sindromul premenstrual o singura data pe luna. In schimb barbatii, se pot confrunta cu schimbari bruste ale starii emotionale in fiecare zi.
Barbatii au chiar mai multe toane decat femeile, desi urmasele Evei sunt cele percepute drept irascibile. De fapt, cel mai adesea, problemele de cuplu sunt cauzate de dezechilibrul hormonal de care oamenii nu sunt constienti ori nu stiu cum sa-l gestioneze corespunzator.
Barbatii incep calatoria spre adropauza (menopauza masculina) la 25 de ani, spre deosebire de femei a caror inceput de perimenopauza isi are startul la 35 de ani. Ce este adropauza? Este momentul in care porneste descresterea productiei de testosteron, iar barbatii ca si femeile devin dominati de estrogen. Ce inseamna asta: grasime pe burta, pierderea parului, piele uleioasa, acnee pe spate, gaze, balonare, oboseala, libido scazut si schimbari ale starii emotionale. Iata de ce barbatul tau incepe sa aiba toane.
Barbatii sunt condusi de cortizol, insulina, testosteron, estrogen si hormoni tiroidieni. Un barbat echilibrat din punct de vedere hormonal va avea un nivel ridicat de cortizol si testosteron dimineata ( acesta este momentul erectiei puternice de dimineata), un altul la miezul noptii, apoi un nivel un mic marit in jurul orei 3 dupa amiaza si inca unul chiar si mai mic decat cel de la pranz la inceputul seri.
Citeste continuarea: 1 2