Capacitatea unui copil de a invata o limba, un limbaj, cuvintele necunoscute si intelesurile lor este uimitoare. Daca stai sa te gandesti, chiar limba „materna” este o limba straina pentru nou-nascuti. Totusi ei o invata, fara carti si caiete, doar ascultand-o si interpretand-o, in cam doi ani. Iar pana la cinci – o perfectioneaza.
Daca noi, adultii, avem senzatia ca invatam cu greu o limba straina, ar trebui sa ne uitam la copii. Nimeni nu le-a transmis vreodata cum vine treaba cu vorbirea, iar ei sunt pur si simplu aruncati in mijlocul unor oameni care articuleaza sunete de toate felurile, le combina si le amesteca. Iar fiecare adult incearca sa ii transmita ceva copilului. Pas cu pas, bebelusul incepe sa inteleaga ce i se zice, pe masura ce descopera si propriile abilitati de a emite sunete, de a lega silabe si de a se face inteles.
Cate limbi poate invata un copil?
Se poate spune, fara urma de indoiala, ca un copil este capabil sa invete oricate limbi straine aude in jurul lui. Daca are parintii de doua nationalitati diferite, iar fiecare i se adreseaza pe limba sa natala, copilul ii va intelege in scurt timp pe amandoi, facand cu usurinta schimb de zone cerebrale (s-a dovedit stiintific ca fiecare limba vorbita pe pamant are alt centru, special dedicat, pe care se inregistreaza pe creier. Mai mult, daca are si o bona de alta nationalitate, copilul va invata sa inteleaga si limba ei, atata timp cat ea ii vorbeste frecvent astfel. Psihologii au constatat ca acei copii care au norocul unui mediu multicultural inca de mici invata cu usurinta sa inteleaga orice limba la care sunt expusi zilnic…
Citeste continuarea pe bebelu.ro