4 reguli privind diversificarea alimentatiei - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

4 reguli privind diversificarea alimentatiei

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » 4 reguli privind diversificarea alimentatiei
reguli privind diversificarea - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - avocado-1476494_1920

Diversificarea alimentatiei este o etapa mult asteptata de catre parinti si care reprezinta un pas important in procesul de crestere a copilului. Totusi, trebuie sa iei in considerare faptul ca introducerea produselor in regimul alimentar a bebelusului trebuie realizata cu multa atentie si grija.

Pentru a fi sigura ca procedezi corect, iti vom prezenta 4 reguli privind diversificarea alimentatiei. Sunt foarte usor de urmat.

Nu incepe diversificarea inainte de 6 luni

O prima regula recomandata si de catre medicii pediatri este inceperea diversificarii deabia dupa ce bebelusul a implinit varsta de 6 luni. Pana la aceasta varsta este indicat sa consume doar lapte matern, atat de bogat in vitamine si minerale. Nu trebuie sa iti faci griji ca bebelusul tau nu va lua in greutate doar cu ajutorul laptelui.

Studiile au demonstrat faptul ca laptele matern este cel mai hranitor si adecvat lichid pentru sugari. De asemenea, este important sa iei in considerare faptul ca in primele luni de viata sistemul digestiv al bebelusului nu va putea digera si procesa alimente, motiv pentru care este indicat sa nu incepi diversificarea alimentatiei inainte de aceasta varsta.

Incepe cu legume

O a doua regula importanta este introducerea legumelor in regimul alimentar al bebelusului inainte de fructe. Se pare ca in cazul in care se incepe diversificarea cu fructe, papilele gustative ale sugarului se vor obisnui cu gustul dulce si astfel cel mic va putea respinge apoi legumele. De regula, specialistii recomanda inceperea procesului de diversificare cu legume precum morcovi, bogati in nutrienti si usor de digerat.

Citeste si: Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise

Asteapta 4 zile

Pentru a te asigura ca bebelusul nu are o reactie alergica la alimentul introdus, este indicat sa astepti 4 zile pana la introducerea unui nou produs. In aceasta perioada vei putea observa modul in care reactioneaza organismul copilului. In cazul in care identifici semne unei alergii (roseata, pete pe piele, limba umflata, plans puternic) iti recomandam sa apelezi la medic pentru un test alergologic. Daca bebelusul a reactionat pozitiv la aliment, poti incerca un alt produs.

Nu obliga copilul sa manance

Trebuie sa intelegi faptul ca fiecare copil este diferit si are gusturi diferite. Din aceasta cauza este posibil ca mica ta minune sa refuze un anumit produs. Nu insista asupra acestuia, ci trece la un alt aliment care ar putea sa ii fie pe plac bebelusului. Vei putea incerca din nou alimentul refuzat dupa o anumita perioada si sub o alta forma. Psihologii au observat ca persoanele care nu mananca un anumit aliment la maturitate, in perioada copilariei au fost fortati de catre parinti sa il consume.

Nu rata nici: Diversificarea alimentatiei: Dam bebelusului paine?

Asadar, precum ai putut observa, exista cateva reguli clare si simple de urmat in ceea ce priveste procesul de diversificare a alimentatiei. Este indicat sa tii cont de recomandarile anterior mentionate pentru a te asigura ca bebelusul tau are parte de cantitatea necesara de vitamine si minerale. De asemenea, este important sa mentionam ca nu este necesar sa te opresti din alaptare, chiar daca ai inceput diversificarea alimentatiei. Poti continua linistita sa il hranesti pe bebe la san, dar sa ii si oferi mancare solida, preparata sub forma de pireu sau supa crema.

Urmareste si materialul video de mai jos pentru mai multe informatii

Imagine de Aline Ponce de la Pixabay

Data articol: 12/03/2022