Bolile de inima sunt unele dintre cele mai intalnite cauze de deces in lumea moderna, iar colesterolul este invinovatit pentru declansarea lor. Insa este justificata acuzatia?
In ultimii 60 de ani, oamenii de stiinta au demonstrat in mod repetat ca nu este nicio legatura intre un nivel ridicat al colesterolului si formarea de plaga pe vasele de sange – care conduce la boli de inima. Cu toate acestea mitul grasimii saturate/colesterol persista.
Dupa aproape 80 de ani dedicati cercetarii lipidelor, colesterolului, bolilor de inima si nutritiei, Dr. Fred Kummerow, care in prezent are aproape 100 de ani are un cuvant greu legat de aceste lucruri. De fapt el este primul doctor care a identificat ce tip de grasimi cauzeaza blocarea arterelor – in mod obisnuit de acest lucru erau invinovatite grasimile saturate.
De asemenea, inca de la finalul anilor 70, Dr. Fred Kummerow a cercetat cu atentie dieta obisnuita pentru a identifica care sunt factorii care conduc la obezitate. In cartea sa, „Nu colesterolul este vinovatul”, el s-a concentat pe chimia de baza a alimentelor, modul in care functioneaza irganismul umani si care sunt alimentele care intra in ecuatie. Cercetarile sale au aratat ca nu colesterolul cauzeaza bolile de inima – de fapt poti manca fara griji oua – ci grasimile trans sunt vinovate de asta. A fost primul om de stiinta care a facut prima oara aceasta asociatie intre boli de inima si grasimi trans in 1957 intr-un articol publicat intr-o revista de specialitate.
„A fost primul articol care a aratat ca grasimile acide trans, care sunt prezente in grasimile hidrogenate, cauzeaza bolile de inima”, spune el.
In multe tari industrializate grasimile trans au fost considerate o alternativa mai sanatoasa la grasimile saturate de provenienta animala, iar oamenii au inceput sa consume din ce in ce mai multe. Si, potrivit lui Dr. Kummerow rata de mortalitate cauzata de bolile de inima a crescut odata cu cresterea consumului de grasimi trans. Din fericire stiinta a demonstrat ca grasimile trans sunt mult mai periculoase pentru sanatate decat grasimile saturate, iar oamenii au inceput sa acorde mai multa atentie acestui lucru si sa evite produsele cu un continut ridicat de grasimi trans.
Citeste continuarea: 1 2 3 4 5