Cum sa vorbesti copiilor depre minciuna. Cand te minte copilul traiesti un mix de sentimente foarte puternice. Furie, durere, ofensa, toate pe rand sau dintr-odata. Minciuna ii supara foarte mult pe parinti pentru ca zdruncina fundatia increderii in copil. Desi este o reactie perfect naturala si de inteles, este important sa intelegi mai intai daca minciuna a fost elaborata si premeditata sau a venit ca urmare a unui impuls pentru ca nu a gandit foarte mult si nu a stiut ce sa spuna altceva.
Indiferent cat de grava este minciuna si cat de afectat esti de ea, este foarte important sa raspunzi intr-o maniera cat se poate de calma si cat mai putin influentat de reactia emotionala. “Cum indraznesti sa ma minti? Nu voi mai avea niciodata incredere in tine!” sunt doua tipuri de reactii care vor determina copilul ca data viitoare sa teasa o minciuna mult mai elaborata. Nici pedepsirea nu este o solutie pentru ca, fara o discutie despre minciuna, despre pericolul din spatele ei, copilul nu isi va da seama unde greseste si care pot fi consecintele pe termen scurt si lung, nu doar in relatia cu parintii, ci si in relatia cu ceilalti.
Te mai poate interesa: Efectul Pinocchio. Cum iti afecteaza minciuna organismul
Cum sa vorbesti copiilor depre minciuna – Ce le spui?
Vorbind copiilor despre minciuna ii inveti care pot fi consecintele faptelor lor. Astfel ei vor afla ce puternic va fi impactul emotional asupra celorlalti atunci cand minti. Orice minciuna ii afecteaza pe ceilalti, rude, prieteni, profesori, antrenori etc., in functie de minciuna si de rezultatul acesteia. De multe ori, copiii nu gandesc atunci cand inventeaza o minciuna si nu-si dau seama ca prin acest gest ii pot afecta pe ceilalti. Apoi, discutand despre minciuna si efelectele ei, copiii isi pot da seama de consecintele acesteia asupra lor. Prinsi cu “mata in sac”, copiii pot experimenta sentimente precum vina, rusine, pierderea respectului de sine. De asemenea, ei pot pierde din privilegii.
Parintii le mai pot explica celor mici despre credinte si valori si cat de importanta este increderea in orice tip de relatie din viata.
Ce sa faci cand copiii mint
Conversatiile sunt importante, insa atunci cand copilul a mintit este nevoie si de consecinte. Pierderea privilegiilor este unul dintre cele mai bune moduri de a-i face pe copii sa realizeze ce pierd printr-un astfel de comportament. Sintagma “Esti pedepsit pe viata” nu doar ca nu este eficienta, insa nici nu e realizabila. La nervi, e usor de spus, insa nu are deloc efect.
Sa presupunem, de exemplu, ca iti lasi copilul sa se duca la o petrecere la care – spune el – exista un adult supraveghetor. Afli apoi ca te-a mintit. Oricat de usor ar fi sa-i spui “NU mai ai voie la nicio petrecere”, va fi destul de greu sa iti pastrezi aceasta hotarare. Asa ca o consecinta ar putea fi “verificarea”. Nu va avea voie sa mearga la nicio petrecere pana cand nu VERIFICI ce adult va fi supraveghetorul acesteia. Copiilor nu le place sa fie verificati, asa ca vor fi foarte sinceri data viitoare.
Unii copii nu vor dori sa vorbeasca despre minciuna, asa ca privilegiile pot fi oprite pana cand copilul accepta sa discutati despre acest lucru. Daca, insa, ai spus ca – de exemplu – nu va mai avea acces la telefon pentru o saptamana, pedeapsa ramane, chiar daca ati avut discutia urmarita.
Nu rata nici: Efectele minciunilor nevinovate asupra copiilor
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025