Bebelusii au nevoie de putine lucruri: lapte, dragoste, atentie, joaca, haine curate, un loc sigur in care sa doarma. Indiferent de locul in care se afla parintii, indiferent ca sunt bogati sau saraci, cu totii se straduiesc sa acopere aceste nevoi elementare ale bebelusilor lor.
Cercetatorii in educatie au descoperit ca, pe langa elementele enumerate mai sus, bebelusii mai au nevoie de ceva foarte important, fara de care creierul lor nu se poate dezvolta.
La inceputul anilor ’90, cercetatorii de la Universitatile Rice si Columbia au pornit un studiu la capatul caruia au descoperit ceva de-a dreptul uluitor:
In primii 3 ani de viata, copiii pot asimila aproximativ 30 de milioane de cuvinte. Cu cat cifra scade, cu atat vor scadea performantele scolare ulterioare, cu atat va scadea abilitea de a citi, de a invata, de a se pregati pentru o cariera de succes.
Un copil care este “in urma” la gradinita, va fi in urma si in clasa a III-a, si in clasa a VI-a si are un risc crescut de a nu mai termina liceul, sustin cercetatorii.
Expertii in educatie incurajeaza parintii sa vorbeasca cu cei mici. Cu cat mai devreme, cu atat mai bine. Interactiunea verbala inca de la nastere, citirea de poezii, povesti, cantecul, toate contribuie la dezvoltarea creierului bebelusului. Nu sunt recomandate prescurtarile cuvintelor sau pocirea lor, in ideea ca ii va fi mai usor bebelusului sa le pronunte mai tarziu. Toate cuvintele trebuie spuse clar, astfel incat cel mic sa le retina in forma lor corecta. Cercetatorii sustin ca nu aceleasi efecte se obtin daca cel mic este lasat in fata televizorului sau la radio pentru a auzi cuvinte noi.
Sursa: rd.com