De ce sunt copiii “obraznici”? Raspunsul specialistilor este simplu: “pentru ca nu stiu sa rezolve o problema in alt mod”. Adica, cei mici incearca sa faca fata unor diverse situatii, dar nu reusesc. Sau nu reusesc tot timpul. Si atunci comportamentul lor nu este tocmai ce-si doreste un parinte de la copilul sau.
Care este cheia solutionarii acestei probleme? Parintele trebuie sa identifice cauza declansarii ei si sa-l ghideze pe cel mic sa gaseasca o alta solutie.
Iti suna cunoscut?
– ii spui copilului tau adolescent ca nu are voie sa iasa din casa, el da un sut in perete, iese din casa si mai tranteste usa;
– ii spui fetei tale ca tinuta nu este tocmai potrivita pentru scoala, ea tipa la tine ca esti un parinte rau. Si nu e decat 8 dimineata;
– copilul tau de 10 ani vrea sa se uite la televizor inainte sa-si termine temele. Cand pui piciorul in prag incepe o criza de nervi care va lasa pe amandoi frustrati si epuizati.
Aceste actiuni au devenit, poate, obiceiuri. Este mai usor pentru un copil sa faca acelasi lucru de 100 de ori ca doar are experienta.
Citeste si: De ce sa-ti imbratisezi copiii cand nu sunt cuminti
Care sunt problemele copiilor
Problemele copiilor sunt diferite, insa pot fi impartite in trei mari categorii.
1. Probleme emotionale
Toata lumea are momente de furie, tristete, frustrare, neajutorare sau bucurie. Cand un copil nu si-a dat seama cum sa reactioneze la astfel de emotii, poate deveni agresiv si iritat. Tipa, face crize de nervi, injura, loveste.
2. Probleme sociale/de relationare
Unii copii nu au abilitatea de a se adapta mediului si nu stiu cum sa se descurce cu alti copii de varsta lor. Nu stiu sa se prezinte, nu stiu cum sa spuna “da” sau “nu” si, mai ales, nu stiu cum sa se comporte cand un coleg nu ii place. Asa poate aparea fenomenul de bullying – adica agresarea verbala sau fizica a celorlalti, pentru a compensa lipsa de atentie sau de interactiune.
3. Probleme functionale
Ele se manifesta in momentul in care copilul nu reuseste sa-si indeplineasca sarcinile la scoala, acasa si/sau in comunitate. Nu isi face temele, refuza sa ajute la treburile casnice, vorbeste in timpul orelor, le raspunde profesorilor, minte cu privire la tema.
Nu rata nici: Exista “copii rai”? 6 sfaturi sa schimbi comportamentul gresit al copilului tau
Cum iti inveti copilul sa resolze problemele
Cea mai buna modalitate de a invata copilul sa-si gestioneze problemele este sa discuti foarte mult cu el, pe cazuri concrete. Cand amandoi sunteti calmi vorbiti despre actiune si reactiune, despre fapte si concecinte. Telul este sa identifici problema si sa-l ajuti pe copil sa o gestioneze. Pedespirea sau umilirea copilului in astfel de cazuri nu sunt indicate. Trebuie doar sa-i reamintesti, din nou si din nou, ca exista si alte modalitati de comportament.
Iata cateva ponturi.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta