Ne-am putea inchipui, data fiind bogatia de intelepciune populara care ne spune ca „bataia este rupta din rai” si „unde da mama creste”, ca violenta asupra copiilor este un fenomen 100% romanesc.
In realitate insa, Romania face parte din cele 39 de state, putine ce-i drept, care au interzis prin lege orice forma de violenta asupra copiilor (doar 8,4% dintre copiii lumii traiesc in aceste state). Cu toate acestea, Romania este exemplul clar in care se poate vedea cum, in ciuda legilor care sanctioneaza violenta asupra copiilor, adultii lovesc in continuare, cu palma si cuvantul, atragand astfel atentia asupra faptului ca, dincolo de a fi suficienta, legea este doar primul pas necesar in lupta pentru eliminarea oricarei forme de violenta impotriva copiilor nostri. Al doilea este educatia.
Conform unui studiu realizat de Salvati Copiii, in Romania, 63% dintre copiii romani afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor atunci cand se comporta altfel decat acestia doresc sau se asteapta.
Chiar daca in Romania utilizarea pedepsei corporale asupra copiilor este sanctionata prin lege de aproximativ un deceniu, acest fapt nu genereaza nici pe departe asteptarea ca un parinte care isi loveste copilul sa isi piarda acest statut. Bataia este un comportament social acceptat si mostenit din generatie in generatie, chiar daca multi parinti recunosc ca, in afara unei supuneri imediate din partea copilului si de iluzia proprie ca au facut ceva pentru a corecta o problema de comportament, o asemenea reactie nu aduce altceva decat emotii negative de ambele parti. Practic, parintii se vor simti vinovati si rusinati pentru pierderea cumpatului, pentru faptul ca si-au ranit copilul, iar copilul va simti teama sau furie fata de parintele sau, precum si confuzia generata de faptul ca aceeasi mana mangaie si loveste deopotriva.
In clipa in care se ajunge la bataie, cei mai multi parinti invoca situatiile in care comportamentul copilului devine atat de problematic, incat simt nevoia sa aplice o interventie imediata si severa. Aceasta nevoie se intemeiaza pe convingerea, pe care multi adulti o impatasesc, ca un copil invata prin suferinta cele mai importante lectii de viata – lectia respectului fata de celalalt, a supunerii fata de reguli, a onestitatii si a responsabilitatii. Doar ca, ce se pierde din vedere printr-o asemenea convingere este tocmai intelegerea cauzelor care au dus la aparitia comportamentelor problematice ale copiior si a faptului ca, de foarte multe ori, chiar prin reactiile lor, adultii mentin sau agraveaza aceste comportamente.
In acest context, Salvati Copiii Romania deruleaza o campanie indreptata impotriva usurintei cu care trateaza romanii violenta asupra copiilor. Prin campania Stop luptei de acasa!, Salvati Copiii trage un semnal de alarma referitor la aceasta problema sociala in fata careia cei mai multi dintre noi par sa fi capitulat.
Campania urmareste, in primul rand, aducerea la cunostinta publicului larg a metodelor pozitive de educare a copiilor – reamintind tuturor celor confruntati cu problema violentei in familie, fie ei parinti sau copii, ca Salvati Copiii le pune la dispozitie in mod gratuit servicii de consiliere directa prin cinci centre de consiliere pentru parinti (deschise in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu -Mures si Suceava) si Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala pentru Copii din Capitala. Mai mult, pe site-ul www.parintibuni.ro, platforma de informare si consiliere online, va asteapta echipa de psihologi pregatiti cu sfaturi de parenting pozitiv si de depasire a situatiilor de criza fara a folosi violenta.
Aceasta este cea de-a sasea campanie demarata de Salvati Copiii Romania in scopul reducerii fenomenului violentei asupra copilului. Printre reusitele acestor actiuni se numara includerea articolelor care interzic orice forma de violenta asupra copiilor in Legea 272/2004 (cunoscuta ca „Legea copilului”), declararea zilei de 5 Iunie ca Ziua impotriva violentei asupra copilului sau inaugurarea celor sase centre de educatie si servicii pentru parinti, prin care oferim servicii gratuite de consiliere psihologica.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025