Orice elev poate învăța cum funcționează economia și se poate familiariza cu concepte specifice administrării unei afaceri și a bugetului personal prin participarea la programele educaționale oferite gratuit școlilor din Romania de Junior Achievement România.
Programele pentru gimnaziu se adresează elevilor cu vârsta între 11 și 15 ani. Printr-o diversitate de activități, precum scenariul, jocul de rol, dialogul, simulările, dezbaterile, lucrul în echipă, proiectele în clasă, copiii se familiarizează cu realitatea economică, experimentează situații similare celor din viața reală, învață să ia decizii raționale și să acționeze responsabil față de ceilalți și de resursele din mediul înconjurător.
O componentă esențială în programele Junior Achievement este prezența consultanților voluntari din comunitatea de afaceri la clasă. Aceștia sunt profesioniști dintr-o varietate de domenii care lucrează cu elevii și cadrele didactice și împărtășesc din experiența lor personală și profesională.
Elevii JA se gândesc la propria afacere încă din gimnaziu
Indiferent de domeniul pentru care vor opta, elevii au nevoie să știe de ce fel de abilități au nevoie pentru a reuși în viață și carieră. În programul JA Economia noastră (destinat clasei a Va), elevii află ce sunt organizațiile globale și ce fel de meserii și profesii se cer pe piață pentru a se orienta către un domeniu cu oportunități de angajare mai mari.
Fie că e talentat la desen sau la matematică, că vrea să urmeze o carieră în tenis sau în inginerie, copilul are nevoie să înțeleagă cum funcționează economia și societatea și ce legătură există între ele și meseria sau profesia aleasă. În cadrul modulului JA Sensul banilor (pentru clasele V-VI), cei mici au ocazia să înțeleagă mai bine rolul banilor, al consumului și al economiilor și învață să folosească gândirea creativă pentru a economisi și cheltui înțelept.
Modulul JA Resursele (pentru clasele V-VI) este o oportunitate pentru copii să afle importanța folosirii raționale a resurselor, ce resurse sunt disponibile în regiunea în care locuiesc și cum pot fi folosite în mod economic.
Și pentru că ideile bune de afaceri nu mai țin cont de vârstă, elevii au la dispoziție programul Este afacerea mea! (pentru clasele VII-VIII), în care prind gustul inițierii unei afaceri și își folosesc abilitățile pentru a învață ce înseamnă sa duci un mic proiect la bun sfârșit.
Economia și succesul. Prevenirea abandonului școlar (pentru clasele VIII-IX)este unprogram ce vizează formarea și dezvoltarea unor abilități pentru viață, pentru dezvoltarea personală și profesională, încurajând participarea activă a tinerilor la viața comunității. Aflați în fața primului examen important din viața lor, admiterea la liceu, elevii vor descoperi importanța continuării studiilor și a stabilirii de obiective pentru o viață independentă financiar.
”Programele Junior Achievement formează abilități esențiale pentru viață și pregătesc tinerii pentru economia de piață, prin activități practice, jocuri de rol, exerciții, lucru în grup, studii de caz și competiții. Acest mod de implementare aduce o mulțime de beneficii”, a spus Rădița Bucică, profesor la Școala gimnazială nr.1 din Măldăeni, județul Teleorman, unde a lucrat cu elevii activitățile din programul ”Sensul banilor”.
Înscrierea și participarea în programe este gratuită
În România, programele Junior Achievement pot fi introduse la clasă la inițiativa părinților și a profesorilor, sub formă de opțional (curriculum la decizia școlii). Fiecare clasă participantă primeste gratuit manuale și materiale educaționale pentru activități individuale și în echipă. Programele conțin și instrumente de evaluare (pre și post teste) și certificate de participare pentru elevi și profesori.
Pentru a asigura accesul copilului tău la programele Junior Achievement, solicită profesorilor înscrierea în program prin procedura de înscriere disponibilă pe www.jaromania.org/profesori. Pentru următorul an școlar, înscrierea online se face până la data de 1 octombrie 2014.
Anul trecut, programele Junior Achievement pentru școala primară și gimnaziu au fost urmate în România de peste 49.000 de elevi. Sute de profesori au beneficiat de training si materiale educaționale gratuite, iar activitățile la clasă au fost deopotrivă educative și distractive prin implicarea consultanților voluntari.
Studiile de impact privind programele Junior Achievement arată că:
Absolvenții programelor JA au cu 50% mai multe șanse să își deschidă propria afacre.Absolvenții programelor JA sunt cu 75% mai eficienți în gestionarea finanțelor familiei. |
37 de țări din Europa și 121 din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea se desfășoară în peste 1.300 de scoli publice din întreaga țară, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și prin susținere financiară din partea comunității de afaceri.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025