Iaurtul este, in esenta, lapte fermentat. Tot ce este necesar pentru a face iaurt este lapte si fermenti (bacterii vii). Lasate timp de cateva ore la temperatura potrivita, aceste ingrediente vor forma iaurt.
Este important de inteles ca iaurtul industrial este produs la fel ca si iaurtul de casa. Exista insa o suma de factori extrem de importanti care diferentiaza insa calitatea produselor producatorilor industriali de iaurt si care nu pot fi replicati in conditii casnice. Etapele de obtinere a iaurtului sunt aceleasi ca in cazul iaurtului facut in casa: laptele crud este pasteurizat (un fel de fierbere controlata) si racit, apoi i se adauga fermenti (bacteriile lactice benefice). Urmeaza fermentarea pentru cateva ore, dupa care este racit la circa 4 C.
La Danone, de exemplu, exista un control al calitatii laptelui folosit, care respecta standarde cele mai inalte de pe piata. Peste 1600 analize se fac zilnic in laboratorul Danone pentru a verifica ingredientele, ambalajele, produsele finale si chiar si aerul din sectia de ambalare.
Se respecta mentinerea temperaturii optime pentru fermentare si mentinerea lantului de frig pe tot parcursul porcesului de productie si transport.
Igiena stricta a echipamentelor, spatiilor, operatiunilor de fabricatie sunt de asemenea un factor important care contribuie, alaturi de calitatea materiei prima (laptele proaspat dela fermieri romani) la existenta unor termene de valabilitate mari, fara a fi necesara adaugarea conservantilor.
Mai departe insa de ingredientele de baza ale iaurtului simplu, natural, pe eticheta multor iaurturi (si fara a face rabat de la nucleu santos al retetei) veti regasi si alte ingrediente a caror prezenta este necesara pentru crearea unui produs cu un gust si o textura unica pe piata, care sa raspunda nevoilor din ce in ce mai sofisticate ale consumatorilor de toate varstele.
Si pentru ca multe pot suna infricosator la o prima citire, dar nu ascund in spate nimic de speriat, veti gasi mai jos cateva ingrediente explicate pe intelesul tuturor.
Lapte pasteurizat partial degresat – la Danone laptele pasteurizat se obtine prin incalzirea acestuia la la 90°C si apoi racirea brusca. Acest proces reduce numarul de microorganisme patogene (microbi, mucegaiuri, drojdii), care acresc sau altereaza laptele, prelungind astfel timpul de pastrare a acestuia in stare de lapte dulce, mai multe zile.
Zahar – zaharul adaugat in iaurturi este necesar pentru a obtine gustul dulce al produsului pe care il doresc consumatorii. Cei mici prefera produsele mai dulci. Cantitatea de zahar adaugata este bine controlata si este cea mai mica din intreaga gama de dulciuri pentru desert.
Fruct (capsuni, caise, banane etc) – preparatul de fruct (o alta denumire pentru gem) provine de la producatori specializati si contine la randul sau ingrediente naturale menite sa ii pastreze gustul, culoarea si textura precum:
– citrat de calciu: la fel ca o vitamina din farmacie, citratul de calciu este o substanta sintetizata in laborator, care are cea mai mare rata de asimilare a calciului de catre organism arome naturale
– oligofructoza: fibra dietetica solubila
– sirop de glucoza-fructoza: zahar lichid
– colorant natural: extract din concentrat din fructe si legume: concentrat de morcov negru, suc concentrat de sfecla rosie
Vitamina D3 – ajuta fixarea calciului in organism
Lapte praf – Laptele praf se obtine din deshidratarea laptelui natural si este la fel de bogat in nutrienti (proteine, calciu) ca si laptele din care provine.
Pentru unele dintre produsele Danone proteina din lapte este suplimentata cu ajutorul laptelui praf, dar in cantitati foarte mici, de sub 1%. Prezenta acestui ingredient, chiar si in cantitati atat de mici, este specificata pe ambalaj.
Fermenti selectionati de iaurt – Danone foloseste pentru fermentare bacterii specifice, benefice, din speciile Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus termophilus, care se adauga in lapte imediat dupa pasteurizare. Conform standardelor internationale, in plus fata de genurile de mai sus, in iaurt pot fi adaugate si altfel de bacterii, denumite generic probiotice
Textura si gustul fiecarui iaurt depind de tipul de ferment, de temperatura si de durata fermentarii, controlate atent, in timp real, cu ajutorul tehnologiei moderne. Pentru retetele Danone, acestea sunt specifice fiecărui tip de iaurt si sunt rezultatul eforturilor de cercetare-dezvoltare de zeci de ani
Acesti fermenti au forma unor bobite albe ambalate si reprezinta de fapt iaurturi concentrate si deshidratate. Se pastreaza in frigidere speciale la o temperatura scazuta care mentine bacteriile inactive pana la momentul cand acestea intra in actiune. Daca facem o comparatie intre iaurtul produs acasa si cel de fabrica, una dintre principalele diferente este data de bacteriile care fermenteaza laptele: in fabrica fermentii sunt mereu la fel si strict controlati, acasa nu stim cu exactitate ce bacterii din aer sau de pe vase vor participa la fermentare sau ajung in lapte si il pot altera
Proteine din lapte – Aceste proteine sunt: caseina (care este componentul principal al branzeturilor) si proteinele din zer (proteine cu molecula mai mica, avand valoare nutritionala foarte apreciata). Ambele sunt componente naturale ale laptelui.
La Danone sunt folosite pentru a imbogati laptele in proteine, in scopul de a realiza un produs mai hranitor si cu o textura (consistenta) cat mai apropiata de asteptarile consumatorilor
Aroma naturala de vanilie – Aromele folosite de Danone sunt fie naturale, fie identic naturale. Folosirea aromelor identic naturale ne permite obtinerea unui gust constant al produselor si asigurarea unui nivel ridicat de securitate alimentara si igiena. Este greu ca dintr-un fruct sau o planta sa extragi numai aroma pura si, de regula, sunt necesari conservanti pentru a o putea pastra fara sa se degradeze.
NOROCUL favorizează aceste 3 ZODII în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie 2024
Luna nouă în Săgetător: 1 decembrie 2024. Ce schimbări ne așteaptă?