In primul an de viata al puiului tau, vei petrece multe nopti veghind asupra lui si trezindu-te la ore stranii pentru a-l hrani. Ca sa faci fata cu brio acestei „incercari” (si sa-ti usurezi considerabil misiunea), e bine sa pornesti la drum cu doua scopuri bine definite in minte: sa-i asiguri bebelusului tot ce are nevoie (hrana plus afectiune) si sa te odihnesti si tu cat poti de bine. Lucrurile vor merge mult mai usor daca inveti sa le faci din placere si, pana la urma, cand mamica e linistita si fericita, la fel va fi si micutul ei.
1. Ajuta-l sa adoarma la loc cu multa blandete
Sigur ca ti-ai dori ca bebelusul sa doarma bustean toata noaptea, sau macar o mare parte din ea, dar nu il poti forta sa-i fie somn. Ceea ce poti insa (si ar trebui) sa faci este sa-i creezi o atmosfera de calm si liniste, astfel incat sa-l cuprinda somnul de la sine. In ce priveste programul de noapte, rolul tau este sa-ti ajuti copilul sa dezvolte o atitudine sanatoasa in legatura cu somnul, ca el sa poata (acum, dar si mai tarziu, cand va mai creste) adormi usor si sa asocieze somnul cu o stare placuta, relaxanta – nicidecum cu teama de intuneric sau de a fi lasat singur. Ca sa poti realiza asta, e nevoie de multa rabdare, iubire si intelegere: si atunci cand il duci seara la culcare, si cand il adormi din nou dupa ce s-a trezit in mijlocul noptii ca sa pape sau sa fie schimbat. Multi parinti sunt sfatuiti in mod gresit sa faca tot posibilul ca sa-si determine micutii sa doarma neintrerupt intreaga noapte, chiar daca asta inseamna sa-i ignore cand plang si sa-si infraneze pornirea de a merge imediat sa-i linisteasca. Aceasta tactica poate avea insa rezultate neprevazute: copiii ajung sa aiba tulburari de somn, pentru ca au fost deprinsi sa priveasca ora de culcare ca pe o pedeapsa, si chiar sa nu se mai simta protejati de catre parintii care i-au ignorat in toate acele nopti de neliniste.
2. Ai incredere in instinctele lui
E bine sa nu pornesti la drum cu preconceptii: bebelusul tau decide (in mare parte) ce fel de program are in timpul noptii, iar tu va trebui sa te adaptezi la asta. Nu exista situatii normale si anormale. E posibil ca micutul tau sa doreasca sa fie alaptat in principal ziua si doarma noaptea in reprize de cate 4-6 ore (cam asta ar insemna un „somn neintrerupt” la un bebelus sub 6 luni). Dar la fel de bine se poate sa aiba nevoie de mai multa atentie: reprize frecvente de hranire zi si noapte, nevoie constanta de a fi tinut in brate si alinat. Ambele scenarii sunt normale si, daca intamplarea face sa te regasesti in cel de-al doilea, nu e un atac la persoana ta sau vreo razbunare divina. Ceea ce trebuie sa intelegi este ca puiul tau stie instinctiv de cata hrana si atentie are nevoie. Asa ca, daca se trezeste in miezul noptii pentru oricare dintre cele doua, ai incredere in instinctele lui: nu face altceva decat sa-ti ceara ce are nevoie ca sa creasca frumos si sanatos. Sigur ca, dincolo de hrana, bebelusul are nevoie in primul rand de tine de apropierea si contactul direct cu mamica lui. Vei fi surprinsa sa descoperi ca te poti chiar bucura de timpul petrecut impreuna cat toti ai casei dorm si nu va stinghereste nimeni. Fara doar si poate, legatura dintre voi va fi mult mai puternica daca ii esti alaturi si il alini in noptile in care se trezeste.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta