De data aceasta nu te mai cicaleste sotia, ci chiar oamenii de stiinta o afirma sus si tare (si sigur n-ai vrea sa te razboiesti in argumente cu ei): mai ales daca esti tatic de fetita, e cazul sa pui osul la treaba si sa te implici mai mult in responsabilitatile casnice. Asta daca vrei sa-ti incurajezi fiica sa tinteasca spre stele si sa aspire la un orizont profesional mai larg.
Dragi mamici care cititi acest articol, simt din plin valul de simpatie care se ridica acum din blogosfera, asa ca nu o mai lungesc: explicatia are legatura cu modul in care priviti si tratati acasa raportul traditional dintre sexe. Cu totii stim ca astfel de principii se formeaza in familie si ca atitudinea si comportamentul parintilor in ceea ce priveste acest subiect influenteaza mai tarziu conceptia viitorilor adulti pe care ii cresteti.
Si pentru ca tot ce va doriti e o mana de ajutor si un tatic responsabil si mai implicat in educatia fiicei sale, iata ca un studiu recent, care urmeaza sa fie publicat in prestigiosul jurnal de specialitate „Psychological Science“, spune in sfarsit ce ne statea tuturor pe limba. Lucrarea demonstreaza ca participarea tatilor la treburile casnice are un efect foarte puternic asupra fiicelor, incurajandu-le sa se desprinda de viziunea clasica „femeia la cratita” si sa urmareasca o cariera in domenii cat mai indraznete, inclusiv cele care le apartin in mod obisnuit barbatilor. Exista, bineinteles, si un schepsis: nu e de ajuns ca tatii sa spuna ca vor spala vasele in seara asta; ei chiar trebuie sa le spele ca sa aiba efectul scontat.
De asemenea, studiul efectuat de University of British Columbia a relevat ca modul in care parintii isi impart treburile casnice (spalatul vaselor, al rufelor, curatenia generala, dusul gunoiului, facutul cumparaturilor) joaca un rol esential in modelarea atitudinii copiilor asupra raportului dintre sexe si in conturarea aspiratiilor de viata – asta, in special in cazul fetitelor. Concret, participarea tatalui la toate aceste treburi casnice valoreaza mai mult decat greutatea lui in aur daca v-ati propus sa va educati fiica in spiritul egalitatii sexelor (ambele cu sanse egale si ambele trebuind sa depuna acelasi efort pentru a reusi in viata) si sa ii insuflati dorinta de a-si dezvolta aria profesionala.
La studiul amintit au participat 326 de copii, cu varste cuprinse intre 7 si 13 ani, si cel putin unul dintre parintii acestora. In cazul fiecarei familii, cercetatorii au calculat impartirea treburilor casnice si munca remunerata. De asemenea, specialistii au subliniat stereotipurile profesionale cu care s-au identificat participantii la studiu, precum si atitudinea lor catre raportul dintre sexe si catre munca, dar si aspiratiile profesionale ale copiilor respectivi.
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: MindBodyGreen.com
© Sugarfree.sk | Stock Free Images
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie