Daca sforai in timpul somnului, probabil te gandesti ca este doar un obicei jenant si enervant. In realitate, insa, sforaitul poate conduce la cateva boli foarte serioase. De aceea este indicat sa ceri sfatul medicului daca sforai.
1. Boli cardiovasculare
Apneea in somn este strans legata de bolile cardiovasculare – hipertensiune arteriala, probleme coronariene – care, in final sa conduca la infarct.
De asemenea, intensitatea sforaitului are legatura cu riscul de ateroscleroza carotida. Cu cat sforai mai mult si mai puternic noaptea, cu atat creste riscul de a face infarct in timpul somnului.
Oamenii care sforaie au probleme si cu ritmul cardiac. Cei care sufera de apnee in somn sunt predispusi unor episoade de fibrilatie atriala, cea mai comuna forma de aritmie.
2. Reflux gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian este foarte des intalnit in randul persoanelor care sufera de apnee in somn. Tulburarea apare din cauza modificarilor in functionarea organismului, mai exact a modului in care gatul “se inchide” in timp ce aerul circula inainte si inapoi in timpul somnului. In acest fel se produce presiune asupra stomacului, iar o parte din continutul sau poate ajunge inapoi in esofag. Atat apneea in somn cat si refluxul gastroesofagian au fost puse pe seama kilogramelor in plus, astfel ca slabirea poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
3. Dureri de cap
De cate ori te-ai trezit cu dureri de cap? Cercetatorii au descoperit o legatura directa dintre durerile matinale de cap si tulburarile de somn cauzate de apnee. Deloc surprinzator, persoanele care sforaie au o calitate a vietii mult mai scazuta decat persoanele care nu sforaie. Lipsa somnului ii face mai morocanosi, prost dispusi. De asemenea, creste riscul dezvoltarii depresiei si anxietatii.
Citeste continuarea: 1 2