De la o anumita varsta, micutul tau incepe sa manifeste interes pentru anumite activitati si sa fie extrem de fericit atunci cand este lasat sa se manifeste intr-o oarecare directie artistica. Oricare ar fi forma sa, jocul il ajuta pe copil sa-si exprime sensibilitatea si pasiunile in primii ani de viata, motiv pentru care este important sa-l urmaresti cand se joaca pentru a-l ajuta sa-si urmeze pasiunile. Stim ce presiune resimte un parinte atunci cand vine vorba despre orientarea micutului care doarme linistit un patut, motiv pentru care in cele ce urmeaza iti prezentam cateva variante in ceea ce priveste activitatile artistice spre care poate fi orientat copilul.
Un copil poate avea inclinatii catre muzica, dans, teatru sau arte plastice.
Pentru ca aprofundarea unei pasiuni sa fie o activitate pozitiva, acest demers necesita efort si perseverenta atata din partea copilului cat si din partea parintilor. Astfel ca, inainte de a-l inscrie intr-un cerc sau la un atelier, asigura-te ca cel mic este capabil sa se descurce si ca activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare ii fac placere. Fii foarte atent la starea de spirit a copilului tau dupa fiecare activitate pentru ca surmenajul si saturatia pot duce la opusul efectului scontat, lucru pe care cu siguranta nu ti-l doresti.
Cum sa alegi ce este mai bun pentru copilul tau?
Atunci cand vine vorba despre activitatile artistice, alegerea cea mai buna este aceea care ii aduce celui mic satisfactii, care il ajuta sa-si intareasca respectul de sine si care ii starneste dorinta de a continua respectiva activitate si in viitor. Un copil trebuie sa inteleaga faptul ca o activitate artistica este un angajament, nu doar un moft pentru ca doar astfel se va implica si va reusi sa se dezvolte.
Un parinte trebuie sa tina cont de faptul ca dorinta de a urma un anumit curs sau atelier trebuie sa fie in primul rand a copilului, nu a parintelui. Pentru a avea rezultate, activitatea aleasa trebuie sa fie pe gustul copilului si sa corespunda aptitudinilor sale si sa nu reprezinte vise neimplinite ale parintelui. Mai mult decat atat, o activitate artistica nu trebuie sa aiba rolul de corecta caracterul copilului. In acest sens, daca cel mic este mai timid, inscrierea lui intr-un grup de teatru nu-l va ajuta sa se schimbe, la fel cum inscrierea in grupurile de cercetasi nu-l vor transforma intr-o persoana sociabila daca micutul tau este singuratic din fire.
Iata ce activitati artistice poti alege pentru cel mic:
– Daca cel mic pare a avea inclinatii spre muzica, trebuie sa stii ca initierea in muzica este posibila incepand cu varsta de 3 anisori, cu instrumente usor de invatat si utilizat. Mai tarziu, practicarea unui instrument clasic (pian, vioara sau flaut) presupune determinare si pasiune pentru sunet si arta muzicii, motiv pentru care atat copilul cat si parintii trebuie sa fie constienti de perseverenta pe care studiul unui instrument o solicita
– Prin dans, copilul dobandeste stapanirea propriului corp si invata sa se coordoneze. In plus, aceasta activitate dezvolta agilitatea, echilibrul, simtul ritmului si gratia. Datorita nivelelor de dificultate, aceasta activitate ii permite copilului sa evolueze in dans incepand cu varsta de 3 ani
– Exista ateliere care ii ofera copilului posibilitatea de a se exprima pe plan artistic combinand diferite tehnici si materiale. Animatorii ii invata pe cei mici tainele picturii, modelajului, colajului, confectionarii de masti si chiar de marionete, astfel ca abilitatile lor se pot dezvolta in diverse directii.
Indiferent de alegerea voastra, asigura-te ca cel mic este fericit in locul in care isi fructifica pasiunile si ca activitatile pe care le desfasoara il ajuta sa-si dezvolte abilitatile si imaginatia. Daca nu esti sigur in privinta alegerilor tale, poti sa le ceri celor de la atelier o sedinta de incercare, vor fi mai mult ca sigur incantati sa va ajute in acest sens.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie