Infectii vaginale. Infectiile vaginale apar ca urmare a inmultirii exagerate a microorganismelor care formeaza flora vaginala. Acestea genereaza simptome precum durere, dificultati de urinare, miros neplacut.
Infectii vaginale. Desi majoritatea infectiilor nu depasesc vaginul, exista complicatii care pun in pericol uterul.
Infectii vaginale. Tipuri de infectii vaginale
In urma unei analize a fluidelor vaginale se poate determina tipul de infectie care afecteaza vaginul. Infectiile pot fi determinate de:
– Bacterii (vaginita bacteriana): cel mai comun tip de infectie. Printre simptome se numara: mancarime, scurgeri vaginale cu miros si culoare specifice, miros intepator postcoital etc. De multe ori, boala poate fi si asimptomatica.
– Fungi (candida): prezinta simptome precum: mancarimi, roseata in zona vulvei, scurgeri vaginale cu miros si culoare specifice.
– paraziti (tricomoniaza): o boala cu transmitere sexuala periculoasa care, netratata, poate afecta colul uterin. Se manifesta prin mancarimi si scurgeri vaginale de culoare galbuie.
Infectii vaginale. Prevenirea infectiilor vaginale
Sunt si alti factori care pot contribui la aparitia infectiilor vaginale, cum ar fi alergiile si iritatiile cauzate de spermicide, produsele de igiena intima, sapunuri, tampoane igienice si detergenti. Schimbarile hormonale de la pubertate, (pre)menopauza pot, de asemenea, sa duca la infectii vaginale. Actul sexual fara o lubrifiere corespunzatoare poate sensibiliza zonele intime si sa le predispuna la infectii vaginale. Pe lista potentialilor factori de risc ar mai putea fi incluse: avorturile spontane, sexul neprotejat, sarcina, tratamente hormonale, antibiotice, igiena precara, dusurile vaginale, parteneri multipli de sex, stres.
Daca prezinti oricare din simptomele prezentate mai sus, cere imediat sfatul medicului. Pentru a preveni aparitia infectiilor vaginale, cel mai important lucru este igiena intima corespunzatoare.
Spala-te zilnic cu apa calduta si sapun si pastreaza zona cat mai putin umeda.
Evita dusurile vaginale, gelurile si agentii antiseptici.
Evita tampoanele si odorizantele vaginale.
Nu purta haine ude si stramte.
Evita lenjeria intima sintetica si adopta lenjeria din bumbac.
Daca utilizezi jucarii sexuale, spala-le inainte si dupa utilizare.
Spala-ti zona intima inainte si dupa actul sexual.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta