9 medicamente pe care sa nu le dai NICIODATA bebelusului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

9 medicamente pe care sa nu le dai NICIODATA bebelusului

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » 9 medicamente pe care sa nu le dai NICIODATA bebelusului
medicamente pe care sa nu le dai bebelusului - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - family-960449_1920
Credit foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Orice parinte sa teme de momentul in care puiul lui se imbolnaveste. Adesea, in incercarea de a-si ajuta micutul, parintii fac insa unele greseli, o parte dintre ele cu consecinte serioase. Una dintre aceste greseli este administrarea medicamentelor „dupa ureche“, fara consultul si avizul medicului.

Iata de ce e bine sa intrebi intotdeauna pediatrul inainte de a-i da pastile copilului tau, cu atat mai mult in primii ani de viata. Bebelusii sunt cu precadere mai vulnerabili la efectele secundare produse de medicamente, asa incat gandeste-te de doua ori inainte de a-i da pastile, chiar daca sunt fara reteta sau medicamente naturiste.

Cand micutul tau e bolnav, e bine sa mergi cu el la medic, indiferent daca simptomele iti par sau nu grave.

Chiar si o raceala banala e bine sa fie tratata numai cu medicamentele indicate de pediatru. Poate cea mai mare greseala a parintilor este sa le administreze copiilor, in astfel de cazuri, medicamente pe care le iau si ei. Poate fi vorba de un simplu analgezic sau de un remediu pentru raceala – pastilele destinate adultilor nu sunt potrivite pentru copii!

In cazul in care micutul tau se simte rau (are varsaturi sau eruptii cutanate) dupa ce a luat pastile, mai ales daca acestea nu au fost avizate de specialist, cheama imediat medicul de familie. De asemenea, daca bebelusului ii e rau si banuiesti ca a inghitit accidental pastile (ai gasit un flacon desfacut langa el), mergi cu el la pediatru.

Pentru a evita astfel de probleme, tine intotdeauna medicamentele cat mai departe de copii (intr-un loc ferit si inchis, la care sa nu poata ajunge in lipsa ta) si nu le administra pastile decat la sfatul pediatrului. Unele medicamente sunt deosebit de periculoase pentru cei mici, in special pentru bebelusi. Chiar daca tu (sau copiii tai mai mari) le-ati luat fara probleme, juniorul tau poate fi in pericol daca ii dai astfel de pastile.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Iata care sunt acestea:

1. Aspirina

Nu ii da niciodata bebelusului aspirina sau alte medicamente care contin aspirina, decat daca asa ti-a spus medicul pediatru. Aspirina ii poate face pe copii vulnerabili la aparitia sindromului Reye, o boala rara dar fatala.

Verifica intotdeauna medicamentele pentru copii pe care le cumperi de la farmacie ca sa vezi daca au sau nu aspirina si citeste cu atentie etichetele (cateodata, aspirina este trecuta in lista de ingrediente sub numele de „salicilat“ sau „acid acetilsalicilic“). Daca bebelusul tau face febra sau are alte simptome de raceala, in loc de aspirina, intreaba medicul daca ii poti da acetaminofen sau ibuprofen, insa tine minte ca ibuprofenul nu trebuie administrat micutilor care nu au implinit inca varsta de 6 luni.

2. Medicamente pentru tuse si raceala (fara reteta)

In caz de gripa sau raceala, dar si contra tusei, parintii sunt tentati sa cumpere pentru bebelusi medicamente uzuale, disponibile fara reteta si pe care ei insisi le-au luat de multe ori. Iata de ce e important sa stii ca nu trebuie sa faci niciodata asta. Studiile au arata ca aceste medicamente nu functioneaza in cazul copiilor atat de mici, deci nu le pot trata simptomele, ba mai mult, pot fi chiar periculoase, in special daca sunt administrate in doze mai mari decat cele recomandate.

Pe langa efectele secundare pe care le pot provoca de obicei, cum sunt somnolenta, problemele de stomac, eruptiile cutanate si urticaria, medicamentele pentru tuse si raceala pot determina la bebelusi si alte reactii, mai severe: ritm cardiac alert, convulsii si chiar deces. In fiecare an, mii de copilasi ajung la Urgente din cauza supradozei de medicamente contra tusei si racelii. Daca bebelusul tau a racit, incearca sa-i alini simptomele prin cateva remedii casnice, ca de exemplu administrarea de lichide calde, desfundarea nasului cu ajutorul pompitei speciale si folosirea unui umidificator ca sa-l ajuti sa respire mai bine.

3. Medicamente antivomitive

La fel ca aspirina, medicamentele pentru starile de greata si varsaturi (antiemetice) nu trebuie administrate bebelusilor decat la indicatia medicului. Majoritatea acceselor de voma sunt destul de scurte, iar cei mici le pot face fata fara ajutorul pastilelor. In plus, medicamentele antivomitive prezinta o serie de riscuri si posibile complicatii, care le pot face periculoase. In cazul in care bebelusul tau are varsaturi si incepe sa se deshidrateze din cauza lor, cere sfatul medicului despre ce poti face ca sa-l ajuti, dar nu ii da niciodata pastile din proprie initiativa.

4. Medicamente destinate adultilor

Asa cum am mai aratat, parintii isi inchipuie ca pot da bebelusilor medicamentele pe care le iau si ei si ca totul va fi bine atat timp cat le administreaza o doza mai mica. Acest lucru este insa foarte periculos. Chiar si siropurile pe care le dai copiilor mai mari pot pune in pericol bebelusul, pentru ca, in cazul lui, o picatura de sirop va fi mult mai concentrata decat pentru fratiorii lui mai mari. Citeste intotdeauna prospectul medicamentelor si, daca nu se specifica in mod clar care este doza potrivita pentru varsta si greutatea micutului tau, nu ii administra acel tratament.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 09/05/2023