Piata cosmeticelor pentru femei este „inundata“ de produse de diverse marci si provenind de la companii diferite, fiecare dintre ele fiind promovat drept solutia miraculoasa la toate problemele tale. Pe langa marca, diferente intre o crema sau alta apar si in ce priveste ingredientele alese, concentratiile, textura si tipul de ten caruia i se adreseaza.
In plus, fiecare produs este creat pentru pentru a rezolva o anumita problema legata de piele, fie ca e vorba de deshidratare, iritatii, acnee, descuamari, puncte negre s.a.m.d. Nu e nicio mirare, asadar, ca ne trezim in fata raftului fara sa stim ce crema sa alegem. Din acest articol vei afla care produs ti se potriveste, ce ingrediente sa cauti si pe care sa le eviti, dar si care este modul CORECT de folosire a cremelor de fata.
Nu exista femeie, indiferent de varsta, care sa nu aiba pe noptiera o colectie de creme si lotiuni pentru ten si corp.
Pe multe dintre ele le cumparam pentru ca ne place mirosul lor, altele ne-au fost recomandate de prietene si le folosim cand si cand, insa in fiecare „arsenal“ de infrumusetare exista unul-doua produse de baza, pentru uz zilnic, fara de care simtim ca nu putem supravietui. Crema hidratanta de fata este un astfel de produs.
De zi sau de noapte, simpla – de vara sau cu formula imbogatita – pentru sezonul rece, crema de fata ne este indispensabila, din doua motive evidente: in primul rand, tenul este primul care intra in contact cu factorii de mediu atunci cand iesim din casa (asta pentru ca, in rest, ne putem acoperi corpul cu imbracaminte, saluri, fulare, manusi etc.). In al doilea rand, chipul le dezvaluie celorlalti amanunte despre personalitatea noastra, functionand ca o carte de vizita atunci cand suntem pe strada, astfel incat o fizionomie frumoasa si un ten ingrijit sunt obligatorii in orice situatie sociala, indiferent ca suntem la birou, mergem la un interviu sau pur si simplu la cumparaturi.
Cremele de fata mentin pielea supla si hidratata.
Ele capteaza umezeala naturala a tenului, mentinand-o in epiderma, si atrag totodata catre piele umezeala din exterior, pentru a preveni uscarea si deshidratarea. Mai mult decat atat, aceste creme imbunatatesc bariera naturala a pielii (cea care ne protejeaza de factorii de mediu) si ii stimuleaza buna functionare. Totusi, nu toata lumea are nevoie de o crema de fata.
Pentru multe persoane, hidratarea naturala (produsa de uleiurile secretate in mod obisnuit de piele) este suficienta pentru a satisface cerintele tenului. Asta se intampla mai ales in cazul tenului gras (cu o secretie abundenta de sebum), care poate sa nu aiba nevoie de hidratare suplimentara. Daca ai un astfel de ten si vrei neaparat sa folosesti un produs hidratant, e posibil ca o crema de fata sa ti se para prea grasa si sa ai senzatia ca iti incarca porii.
Iti recomand sa incerci in schimb un gel hidratant sau un serum usor.
Daca, dimpotriva, ai tenul uscat si, deci, ai mare nevoie de hidratare sau pur si simplu te-ai obisnuit sa folosesti o crema de fata si pielea ta se simte astfel mai bine, trebuie sa stii ca descoperirea produsul ideal pentru tine este un proces lung de incercari repetate si care necesita multa rabdare. Asta pentru ca o crema care functioneaza foarte bine pentru prietena ta s-ar putea sa nu aiba acelasi efect si la tine, chiar daca amandoua aveti acelasi tip de ten. Ca sa nu pierzi prea mult timp prin magazine si sa nu cheltuiesti o avere incercand produse care oricum nu erau create pentru tine, te voi ajuta sa reduci criteriile de cautare la cateva reguli importante; insa, chiar si asa, cremele care vor respecta aceste criterii sunt numeroase si de marci diferite, asa incat nu te astepta sa o gasesti pe cea potrivita din prima incercare.
Asadar, cei cinci factori de capatai dupa care iti alegi crema de fata sunt: mirosul (parfumul), textura, compatibilitatea cu tenul, ingredientul de baza, pretul.
I. Parfumul
Cele mai multe creme hidratante contin parfum, pentru ca produsul sa fie mai tentant. Si totusi, medicii dermatologi recomanda folosirea cremelor si lotiunilor fara parfum. Deoarece cu cat lista de ingrediente este mai scurta, cu atat pielea are mai multe de castigat. Sa nu uitam ca acesti compusi parfumati, care ne fac sa scoatem repede portofelul din poseta, nu sunt altceva decat chimicale care incarca pielea. Parfumul din creme trebuie evitat cu precadere daca ai tenul sensibil, pentru ca acesti compusi iti pot irita pielea. Insa, daca tenul tau tolereaza bine parfumul, asigura-te ca alegi o crema cu miros placut. Care sa-ti placa, pentru ca o vei purta pe fata in fiecare zi.
II. Textura
Ideal este ca produsul hidratant pe care il folosesti sa aiba o consistenta groasa si cremoasa, pentru ca asa poti fi sigura ca va fi eficient. Totusi, e bine sa stii ca acest tip de crema, ce contine petroleum. E mai putin estetic, textura sa grasa poate fi neplacuta la atingere si va fi mai greu de aplicat, motive pentru care se recomanda folosirea lui doar atunci cand stai acasa, in week-end.
Pentru alte situatii, cum ar fi diminetile in care mergi la birou, iti trebuie o crema care sa hidrateze fara sa incarce pielea. Si care se absoarbe repede, asa incat sa nu ramana la suprafata tenului. Produsele fluide (cum sunt lotiunile si gelurile) si serumurile sunt mai usoare si tind sa intre direct in piele, dar nu ofera suficienta hidratare. Solutia o reprezinta in acest caz cremele care nu contin petroleum.
Acestea nu sunt grase si nici nu blocheaza porii, lasandu-ti pielea sa respire.
Un criteriu decisiv atunci cand iti cumperi crema de fata poate fi anotimpul. Pare ciudat, insa este cum nu se poate mai adevarat. Pe timp de vara e bine sa folosesti o crema cu textura usoara, ca sa eviti eruptiile si iritatiile provocate de umiditatea din atmosfera si de transpiratie. Pe de alta parte, cand se face frig, ai nevoie de extra protectie in fata vantului aspru. Se impune sa folosesti o crema grasa, cu formula imbogatita cu uleiuri, ca sa previi uscarea pielii.