Bebelusii sunt priviti ca niste fiinte extrem de fragile si, totusi, sunt o multime de lucruri pe care bebelusii le pot face inca din primele ore de viata. Mamicile si taticii sunt foarte grijulii si sunt preocupati de fiecare miscare pe care bebelusul o face.
Chiar in primele ore de la nastere, bebelusii isi pot misca mainile, picioarele si capul dintr-o parte in alta. Daca il pui pe burta isi poate tine capul ridicat pentru cateva secunde, insa nu il poate sustine singur atunci cand este luat in brate, intrucat muschii gatului nu sunt inca bine dezvoltati.
Cand isi poate tine singur capul
Atunci cand sunt pusi pe burta, bebelusii isi pot sustine capul pentru cateva secunde, perioada marindu-se pe masura ce cresc. De altfel acesta este si un bun exercitiu pentru a-si intari muschii gatului. In jurul varstei de 4 luni, bebelusii isi pot sustine singuri capul, indiferent de pozitia in care sunt pusi.
“Flotari”
Dupa intarirea muschilor gatului, urmatoarea etapa din dezvoltarea bebelusului este impingerea in maini. Atunci cand sunt pusi pe burta, micutii vor incerca sa se ridice in maini, executand miscari asemanatoare flotarilor. Vor reusi acest lucru in jurul varstei de 4-5 luni. Pana la varsta de 8-9 luni, bebelusul va fi suficient de puternic sa se impinga in maini pentru a se ridica in sezut sau sa incerce sa mearga de-a busilea.
Statul in sezut
Cei mai multi bebelusi pot sa singuri in fundulet in jurul varstei de 6-7 luni. De indata ce a reusit aceasta “performanta”, micutul va incerca sa se miste. Prima data se va intinde dupa o jucarie. Apoi vei putea observa miscari de du-te-vino, ce-l vor pregati pentru mersul de-abusilea.
Citeste continuarea: 1 2