Diabetul gestational este o forma de diabet care apare in timpul sarcinii si care afecteaza 10% din femeile gravide. Ca si in cazul celorlalte forme de diabet, cel gestational presupune existenta unui nivel mai mare de zahar in sange, decat ar fi normal.
Cum se ajunge aici?
La nivelul sistemului digestiv, o parte din hrana este descompusa in glucoza, folosita de organism drept combustibil. Glucoza patrunde in circuitul sanguin unde, cu ajutorul insulinei, un hormon produs de pancreas, este folosita la nivel celular pentru a intretine arderea celulara, insa, daca organismul tau nu produce suficienta insulina, prea multa glucoza ramane in circuitul sanguin, in loc sa ajunga la celule pentru a fi transformata in energie.
In timpul sarcinii, hormonii pot influenta in mod negativ raspunsul corpului la insulina, si, chiar daca in mod normal pancreasul tau este mai lenes dar nu iti ridica nicio problema, in timpul sarcinii, cand cantitatea de insulina necesara corpului este mai mare, se poate ajunge relativ usor la un nivel crescut de glucoza in sange, adica la diabet gestational.
Poti sa nu stii ca-l ai si poate sa-ti treaca dupa nastere
Diabetul gestational este o boala tacuta, fara simptome specifice, de aceea femeile cu risc de diabet in familie trebuie sa efectueze un test de screening pentru glucoza la inceputul sarcinii si apoi in intervalul 24-28 de saptamani, perioada in care se dezvolta diabetul gestational. Daca rezultatul analizei indica un nivel crescut de glucoza in sange, se recomanda un nou test, de toleranta la glucoza, care are o acuratete mult mai mare si rezultat mult mai precis. Vestea foarte buna este ca dupa nastere, multe dintre femeile cu diabet gestational scapa de aceasta problema, insa raman cu riscul sporit de a face boala, daca nu iau masurile de stil de viata potrivite. Totusi, la viitoarele sarcini, este foarte posibil sa te mai confrunti cu aceasta problema de sanatate. Potrivit Asociatiei Americane pentru Diabet, pot fi enumerati mai multi factori de risc in privinta aparitiei diabetului gestational: prea multe kilograme acumulate in prima parte a sarcinii, nu asa cum ar fi normal, in al treilea semestru, obezitate precedenta sarcinii, cazuri de diabet in familie, nasterea anterioara a unui copil cu o greutate peste 3.500 kg, hipertensiune aparuta in sarcina si varsta peste 35 de ani. Statisticile arata insa, ca exista multe cazuri in care diabetul gestational apare si la gravide care nu au factori de risc.
Cum iti afecteaza sarcina si bebelusul?
Daca diabetul gestational este descoperit la timp si gestionat corect, cei mai multi bebelusi se nasc sanatosi. O dieta corecta si exercitii fizice, in unele cazuri si medicatie specifica, ajuta la controlul diabetului gestational, astfel incat fatul sa nu aiba de suferit din cauza nivelului crescut de glucoza care ajunge din circuitul tau sanguin in circuitul lui sanguin prin intermediul cordonului ombilical. Acest exces de glucoza determina o crestere nefireasca in greutate a fatului, care poate conduce, in final, la macrosomie. Copiii macrosomni sunt mult prea mari pentru a trece prin canalaul de nastere si se impune in cazul lor cezariana. Insa, daca un bebelus macrosom se naste natural, cel mai mare risc este acela de dislocari de umar din cauza blocarii pe canalul nasterii. De asemenea, se poate ajunge la fracturi osoase si la leziuni ale nervilor, dar si acestea se vindeca, in procent de 99% la suta fara sechele. Periculoasa este insa, situatia in care copilul sufera deteriorari cerebrale din cauza apoxiei, adica a lipsei de oxigen care poate interveni in timpul nasterii din cauza faptului ca prin cordonul ombilical obturat nu mai ajunge sange oxigenat la fat.
Exista riscul copiilor de a deveni supraponderali
Imediat dupa nastere, copilul poate face o criza de hipoglicemie. Se poate intampla acest lucru fiindca pancreasul lui produce in continuare insulina pentru a raspunde la excesul de glucoza venit din circuitul sanguin al mamei. De aceea se impune testarea bebelusului la scurt timp dupa nastere, prin prelevarea de sange din calcai. Alaptarea la scurt timp dupa nastere poate preveni hipoglicemia bebelusului, dar in cazul hipoglicemiei severe se poate administra solutie de glucoza. O alta problema care poate aparea la copiii care au fost expusi la un nivel crescut de glucoza in timpul sarcinii este imaturitatea plamanilor, de aceea ei pot manifesta simptome respiratorii care se pot corecta cu ajutorul medicilor.
Ce trebuie sa faci daca ai diabet gestational
Monitorizeaza-ti cat mai des nivelul de glucuoza, iar pentru acest lucru va fi nevoie sa-ti cumperi un glucometru. Urmeaza cu strictete dieta recomandata de medic si ai grija la cresterile in greutate, care sunt rapide in sarcina si care necesita schimbari in dieta. Aminteste-ti ca nu conteaza doar cresterea in greutate ci si nivelul de efort fizic pe care il depui pentru anumite activitati. Ai grija ca dieta sa contina proteine, grasimi si carbohidrati in proportii corecte, dar sa ofere si vitamine si minerale atat de necesare fatului. Nu sari peste mese, mai ales peste micul dejun, scoate dulciurile din dieta si fii precauta cu fructele, mai ales daca sunt dulci. Nu te gandi la faptul ca tii o dieta restrictiva, fiindca, de fapt, dieta indicata in cazul diabeticilor este o dieta sanatoasa. Exercitiile fizice ajuta la controlul glucozei, dar trebuie realizate in functie de recomandarea specialistului si numai pe duratele recomandate de acesa. Mai mult effort fizic decat ti-a fost recomandat poate conduce la scaderea glicemiei. Aproximativ 15% din femeile diagnosticate cu diabet gestational trebuie sa ia medicamente, iar majoritatea dintre acestea, sunt pastile, nu injectabile.
Vei avea nevoie de testari suplimentare?
Medicul care iti urmareaste sarcina ar putea creste frecventa controalelor pe durata ultimelor trei luni de sarcina si te va invata cum sa numeri miscarile bebelusului, dupa ce treci de 28 de saptamani de sarcina, astfel incat sa il poti alerta de indata ce simti o scadere in activitatea fatului. Daca iti mentii cu greu un nivel potrivit de glucoza in sange, atunci medicul va recomanda teste periodice pentru monitorizarea activitatii cardiace a fatului, ecocardiograme, incepand cu saptamana 32 de sarcina. Insa, daca ai un control bun al glucozei, cel mai probabil, testele pentru monitorizarea cardiaca a fatului iti vor fi recomandate in jurul saptamanii 40 de sarcina, deoarece vor fi suficiente ecografiile de monitorizare de rutina.
Vei face diabet ulterior sarcinii?
Riscul sa faci diabet daca ai suferit de diabet gestational este crescut, insa nu este o regula sa dezvolti boala. De exemplu, o treime dintre femeile care au avut diabet gestational vor continua sa aiba diabet zaharat sau ceea ce este cunoscut sub numele de toleranta alterata la glucoza. Acest lucru inseamna ca nivelul de glucoza din sange este mai ridicat decat ar trebui sa fie in mod normal, dar nu suficient de mare incat sa se puna diagnosticul de diabet. De aceea, este recomandat un nou test de toleranta la glucoza la 12 saptamani dupa nastere. Ulterior, testul se repeta la fiecare 3 ani. De-a lungul vietii, 50% din femeile care au avut diabet gestational vor face boala, la un moment dat, desi nivelul de glucoza li s-a normalizat dupa nastere. Riscul de a face diabet, chiar daca diabetul gestational ”ti-a trecut” dupa nastere, este mai mare daca: suferi de obezitate, a fost nevoie de medicatie pentru diabetul gestational, rezultatele testului de glucoza realizat post-partum a fost borderline, adica relativ mare, dar nu suficient incat sa poti primi diagnosticul de diabet.
Ce poti face sa-ti minimalizezi si tie si copilului riscul?
Nu te ingrasa, mananca sanatos, fa exercitii fizice si neaparat, alpateaza bebelusul. Studiile arata ca mamele cu diabet gestational care au alaptat au un risc mai mic de face pe parcursul vietii diabet, la fel si bebelusii lor. Tine cont si de faptul ca, tendinta de ingrasare prezenta in viata intrauterina se poate mentine si ulterior, dupa nastere, de aceea exista riscul ca acei copii care au suferit din cauza diabetului gestational sa ajunga supraponderali. Acest lucru implica si un risc sporit de boli cardiovasculare si de sindrom metabolic. De aceea, este foarte important sa impui in familie un regim de viata sanatos care include o dieta sanatoasa, exercitii fizice regulate si mentinerea greutatii sanatoase. Pediatrul care va avea grija de copilul tau trebuie sa stie ca ai avut diabet gestational in timpul sarcinii si, in consecinta, sa acorde mai multa atentie aspectelor ce pot indica un posibil diagnostic de diabet la copil.
Secom® te ajuta pe intreaga perioada a sarcinii si in perioada alaptarii cu suplimentul 100% natural PregNatal, iar ulterior, te ajuta sa controlezi glicemia astfel incat sa eviti problemele de sanatate care pot decurge de aici cu suplimentul 100% natural Completia Diabetic.
Preg-Natal®+DHA, de la Secom® este cea mai complexa formula de multivitamine pentru sanatatea mamei si a copilului in timpul sarcinii, dar si dupa nastere. Contine 29 de nutrienti esentiali: vitamine, minerale, acizi grasi Omega-3, luteina si ghimbir, colina, inozitol, DHA, pentru dezvoltarea armonioasa a fatului si vitamina D3, care ajuta la fixarea calciului. Administrat in timpul sarcinii, Preg-Natal®+DHA ajuta la reducerea senzatiei de greata si a varsaturilor din primul semestru si mentine echilibrul de vitamine si minerale.
Dupa nastere, Preg-Natal®+DHA contribuie la functionarea normala a sistemului nervos al mamei si la mentinerea tonusului psihic, ajuta functionarea normala a sistemului imunitar, favorizeaza absorbtia normala a calciului si a fosforului si ajuta la mentinerea concentratiilor normale a acestor minerale in sange si a nutrientilor necesari in laptele matern. De asemenea, Preg-Natal®+DHA regleaza activitatea hormonala, productia normala de hormoni tiroidieni si functionarea normala a glandei tiroide. Preg-Natal®+DHA ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, vitaminizeaza si mineralizeaza organismul astfel incat alpatarea sa nu afecteze mama, iar organismul femeii sa faca fata solicitarilor suplimentare pe care le presupune atat odihna precara cat si alaptarea.
Ulterior acestei perioade, Completia® Diabetic Multivitamin (fara fier), 30 de tablete de la Secom® asigura necesarul zilnic de vitamine si de minerale pentru mentinerea nivelului sanatos al glucozei in sange si stimuleaza productia de insulina. Produsul 100% natural de la Secom® contine 39 de nutrienti esentiali: vitamine, minerale, aminoacizi, antioxidanti si are o formula imbunatatita cu acid alfa lipoic, care sustine organismul in lupta cu complicatiile date de diabet, inozitol, care ajuta la transmiterea impulsului nervos impreuna cu colina, bioflavonoide si quercitina cu efect impotriva radicalilor liberi. Completia® Diabetic Multivitamin (fara fier), imbunatateste sensibilitatea receptorilor celulari insulinici, reduce absorbtia glucozei la nivel intestinal si ”pofta de dulce”. De asemenea, ajuta la reducerea complicatiilor date de cresterea concentratiei de glucoza din sange, complicatii cu impact neurologic, micro si macro-vascular, renal precum si deficitul de vitamine si de minerale cu care se pot confrunta persoanele cu un nivel crescut de glicemie in sange.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?