Pubertatea precoce incepe sa se instaleze intre 7-8 ani la fetite si in jurul varstei de 9 ani la baieti, in conditiile in care in mod obisnuit, media se afla undeva la 10 ani la fete si 12 ani la baieti. Exista insa si cazuri de pubertate precoce care isi fac simtite primele semne inca de la 5 ani. Pubertatea precoce poate afecta fizic si emotional un copil, iar cateodata poate ascunde o problema de sanatate nedescoperita inca.
Pubertate precoce – Semnele instalarii
La fete, primele semne ale instalarii pubertatii sunt marirea sanilor, aparitia parului pubian si axilar, crestere rapida in inaltime, aparitia menstruatiei, acnee si schimbarea mirosului corpului. In cazul pubertatii precoce, aceste semne apar intre 7 si 8 ani, uneori chiar si mai devreme.
In cazul baietilor, pubertatea precoce este indicata de marirea testiculelor si a penisului, aparitia parului in zona pubiana, axilara si pe fata, crestere rapida in greutate, acnee, ingrosarea vocii si schimbarea mirosului corpului. Aceste semne apar in jurul varstei de 9 ani sau mai devreme.
Multi dintre copiii care sufera de pubertate precoce manifesta si alte semne, inca din primele luni de viata (intre 6 luni si 3 ani), ce poarta denumirea de pubertate precoce partiala. Aceste semne sunt cresterea sanilor la fete sau a zonei genitale la baieti, aparitia parului pubian sau axilar. Desi pot disparea dupa un timp, parintii care le observa nu ar trebui sa se relaxeze, intrucat acestea indica o problema si ar trebui sa mearga cu copilul la control.
Te mai poate interesa: Ce sa-i spui fetei tale despre transformarile de la pubertate
Pubertate precoce – Cum sunt afectati copiii
De obicei, la finalul perioadei de pubertate, se opreste cresterea. Si cum scheletul lor se opreste brusc din crestere, copiii nu ating potentialul maximum de dezvoltare. Desi, avand in vedere cresterea brusca dintr-o anumita perioada, pot parea mai inalti decat copiii care se dezvolta normal, aceasta crestere se opreste brusc si dintr-odata devin mai scunzi decat copiii normali.
Starea emotionala este, de asemenea, afectata simtitor. Copiii se pot simti respinsi, ironizati (in special fetele), pentru ca ceilalti copii de varsta lor sunt prea mici sa inteleaga transformarile prin care trec. De asemenea, comportamentul copiiilor care trec prin pubertatea precoce se schimba: fetele devin usor iritabile, iar baietii chiar agresivi. Chiar si comportamentul sexual poate schimba radical.
Pubertate precoce – Cauze
Instalarea pubertatii precoce poate fi declansata de hipotalamus (zona din creier care controleaza glanda pituitara). Glanda pituitara (o glanda de marirea unui bob de mazare situata la baza creierului) activeaza productia de hormoni care stimuleaza ovarele la fete si testiculele la baieti. Cateodata, pubertatea precoce poate fi un semn al unor probleme la nivelul creierului (o tumora, o rana cauzata de un traumatism cerebral sau o infectie cum ar fi meningita), probleme la nivelul ovarelor sau la glanda tiroida.
Insa, pentru majoritatea fetelor nu exista probleme de sanatate ascunse. Se intampla pur si simplu, fara un motiv anume.
La baieti, lucrurile stau putin altfel. Mai exact, pubertatea precoce se mosteneste genetic: fie direct de la tata, fie de la bunicul matern (daca mama nu a fost afectata de aceasta anomalie).
Daca descoperiti la copii oricare din semnele mentionate mai sus, cereti sfatul medicului. El poate solicita, in urma consult de specialitate, si alte analize pentru a se descoperi o posibila cauza a declansarii pubertatii (sange, urina pentru detectarea nivelului de hormoni, radiografii pentru oase, tomografii computerizate, ecografii pentru descoperirea unor eventuale tumori in zona cerebrala sau genitala). In urma acestor analize se va prescrie tratamentul adecvat.
Nu rata nici: 4 schimbări ce au loc la pubertate, la fete și băieți
Ce faci daca la copilul tau s-a instalat pubertate precoce
In cazul in care va confruntati cu aceasta problema, copilul are nevoie de sprijinul vostru. Spuneti-i adevarul, explicati-i etapele prin care urmeaza sa treaca. Explicati-i modificarile ce urmeaza sa mai apara, fizice si psihice. Explicati-i ca organismul lui s-a dezvoltat putin mai repede decat al celorlalti copii, insa asta nu inseamna ca sunt anormali. Tineti copilul informat si in ceea ce priveste tratamentul pe care il va urma, mai ales daca este unul de lunga durata.
Trebuie sa mai fiti, de asemenea, atenti si la semnele care indica o tachinare sau agresare a copilului din partea colegilor: note proaste, probleme la scoala, pierderea interesului pentru activitatile zilnice, depresie.
Scopul parintilor in aceasta perioada este sa impiedica aparitia unui comportament sexual deviant, bazat pe pierderea respectului de sine. Tocmai de aceea, este indicat sa laudati activitatea scolara, sportiva, activitatile extracurriculare si sa nu va focusati prea mult pe felul in care arata.
Parintii trebuie sa stie ca pubertatea precoce se poate trata. Cu ajutorul specialistilor se pot limita atat efectele in ceea ce priveste cresterea, cat si cele asupra starii emotionale. Important este sa cereti sfatul medicului, imediat ce observati primele semne.
Foto.
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025