Telefon mobil: Sfaturi utile de care poti tine cont inainte sa cumperi copilului tau un telefon mobil
Din ce in ce mai multi parinti renunta la a mai cumpara jucarii copiilor si le fac cadou un telefon mobil. Este bine sau nu, cine poate spune cu certitudine? Romania se aliniaza si ea trendului mondial al comunicarii de acest tip, iar potrivit statisticilor date publicitatii recent, in orasele mari, unul din trei copii are celular. Nu mai putin de 70% dintre adolescentii romani cu varsta cuprinsa intre 15 si 17 ani au telefon mobil, procentul la nivelul tuturor utilizatorilor de servicii ale companiilor de telefonie mobile fiind de 2%. De asemenea, din totalul utilizatorilor de telefoane mobile, 1,1% au varsta sub 15 ani. In Irlanda, de exemplu, peste 90% dintre copiii sub 8 ani au un telefon mobil.
Sa cumperi sau nu un telefon mobil copilului este clar optiunea fiecarui parinte in parte. Desigur, majoritatea o face gandindu-se la siguranta celui mic si pentru a tine legatura mai bine cu el, avand astfel un control mai bun asupra locurilor in care merge.
Exista insa si pericole la care pot fi supusi copiii posesori de telefon mobil si de aceea prezentam cateva sfaturi utile care ar trebui luate in considerare inainte de a cumpara un telefon mobil.
De cand ar trebui sa aiba un copil telefon mobil?
Cu cat mai tarziu, cu atat mai bine. Cu cat reusesti sa amani mai mult momentul acestei achizitii, cu atat poate fi mai bine pentru copil. Daca cel mic se afla intr-un mediu sigur cat timp nu sunteti impreuna si tu ca parinte poti tine legatura cu educatorul/invatatorul copilului sau cu bona sau cu cine are grija de el la after school, ca sa te asiguri ca totul e in regula sau ca poti fi sunat in caz ca se intampla ceva, amana ca cel mic sa aiba telefon mobil. Atractia este foarte mare si ii va fi greu sa stea cu el in ghiozdan, sa il puna pe silent in ore, sa nu se dea mare cu el la colegii care poate nu au posibilitatea in familie sa posede un asemenea aparat sau, si mai serios, sa nu il foloseasca cu scopuri de joaca.
Un caz recent de la o scoala din Bucuresti: un copil din clasele 1-4, avandu-l partener de nazbatie pe colegul de banca (stateau in ultima banca) a sunat in timpul orei, cu glas soptit, la politie, anuntand ca are loc in scoala o bataie care s-a lasat cu copii raniti, plini de sange. Politia a venit rapid, a luat legatura cu paza scolii, cu directorul, ca sa descopere ca totul a fost o farsa a celor 2 baieti. S-a lasat cu amenda pentru scoala si ulterior cu suportarea acestei amenzi de catre parintii copilului. Sigur, toti am fost copii si am mai facut boroboate dar daca poti amana, orice an este benefic pentru ca cel mic se mai maturizeaza pas cu pas.
Copiii nu au discernamantul pe care noi il asteptam de la ei iar gradul de libertate in comunicare pe care un telefon mobil il da este urias si fascinant.
Citeste si: Afla cand ar trebui sa cumperi copilului primul telefon mobil
Ce tip de telefon mobil ii iei copilului?
Daca tii neaparat sa-i cumperi copilului telefon mobil sau se impune acest lucru ca sa poti tine legatura cu copilul in timp ce esti la job, trebuie sa tii cont ce varsta are copilul. Cu siguranta ii iei telefonul ca sa il foloseasca pentru ca tu sa dai de el ori de cate ori ai nevoie. Ca atare, daca cel mic are mai putin de 10 ani, nu va avea nevoie de un smart phone cu optiuni de utilizare a messinger-ului sau a site-urilor de socializare, ori de un telefon care sa poata trimite mesaje foto/video. Copilul are nevoie de un telefon simplu, cu functii de baza.
Gaseste-i un model frumos si atractiv ca design dar nu scump, mic si usor de manevrat si cu cat mai putine functii care sa il tenteze sa il exploreze.
Cum sa tii sub control telefonul mobil al copilului?
Daca iei un telefon mobil “destept” copilului tau, ii poti limita accesul la anumite functii. Intreaba specialistii magazinelor din care cumperi telefonul cum se limiteaza accesul la browser-ul web, cum se blocheaza primirea de mesaje foto/video, cum se restrictioneaza timpul de vorbire sau de trimitere a mesajelor. De asemenea, se pot restrictiona numerele la care se poate suna si de la care copilul poate fi sunat.
Cum iti protejezi copilul?
Sunt unele masuri prin care iti poti ajuta copilul sa fie in siguranta in ceeace priveste orizontul nou care i se deschide in fata de indata ce devine posesorul in public al unui telefon mobil. De aceea este important ca el sa aiba o varsta cat mai mare, tocmai ca sa inteleaga ceeace tu il inveti ca fiind totalmente pentru binele lui.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta