Anul scolar 2012-2013: Noile conditii in care poti inscrie copilul in Clasa I. Informatii despre clasa pregatitoare

25 ianuarie 2012, , Vizualizări: ...
Sfatulparintilor.ro - Inscrierile in anul scolar 2012-2013

In luna martie vor incepe inscrierile copiilor in clasa I sau in clasa pregatitoare, pentru anul scolar 2012-2013, conform modificarilor aduse Legii invatamantului.

 

 

Clasa pregatitoare, obligatorie incepand din anul scolar 2012-2013

Copiii care implinesc 6 ani  intre 1 septembrie si 31 decembrie 2012 (adica cei nascuti intre 1 septembrie si 31 decembrie 2006, inclusiv), pot fi inscrisi in clasa pregatitoare la cererea scrisa a parintilor si daca evaluarea expertilor atesta ca sunt pregatiti pentru clasa pregatitoare. Daca nu, ei vor fi inscrisi la gradinita, la grupa mare.

Copiii care au 6 ani impliniti pana la data de 31 august 2012 (adica cei nascuti intre 1 septembrie 2005 si 31 august 2006, inclusiv) sunt inscrisi la cererea parintilor in clasa I, cu conditia sa fi frecventat gradinita, grupa mare, pregatitoare pentru scoala. In caz contrar, va fi nevoie de evaluarea expertilor care sa ateste ca sunt pregatiti pentru clasa I.

Copiii care au 7 ani impliniti pana la data de 31 august 2012 (adica cei nascuti inainte de 1 septembrie 2005) vor fi inscrisi automat la clasa I, indiferent daca au fost sau nu la gradinita.

 

La clasa pregatitoare, prezenta este obligatorie, copiii vor invata jucandu-se si nu vor fi note sau calificative. “Masura este necesara, intrucat Romania are cea mai batrana populatie scolara la debutul invatamantului obligatoriu din Europa si prin ea se urmareste trecerea fireasca de la joaca la invatare”, a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

 

Telverde pentru parinti cu privire la anul scolar 2012-2013

Anul scolar 2012-2013 aduce mai multe schimbari, majoritatea referindu-se la programa pentru copiii din clasa pregatitoare si clasa I. Pentru ca parintii sa fie cat mai lamuriti in ceea ce priveste noile modificari, Ministerul Educatiei a infiintat o linie gratuita Telverde – 0800816ABC (ABC reprezentand indicativul fiecarui judet in parte). De exemplu, pentru Bucuresti, numarul de telefon este 0800816021, pentru Arad 0800816257, pentru Timis 0800816256 etc. Linia este deschisa de luni pana vineri, intre orele 9:00-17:00.

 

Etapele inscrierii in anul scolar 2012-2013

Inscrierile vor incepe in luna martie si se vor desfasura dupa cum urmeaza.

 

In prima etapa se vor depune dosarele pentru unitatile scolare de circumscriptie.

In cea de-a doua se vor inscrie copiii care vor sa studieze la o alta unitate scolara decat cea de circumscriptie, in limita locurilor libere.

In cea de-a treia etapa, sunt inscrisi copiii care n-au fost repartizati in nici o unitate de invatamant.

Iar in ultima etapa, cea de-a patra, se vor face inscrieri pentru situatiile speciale (elevi care si-au schimbat domiciliul intre timp sau care au ramas neinscrisi din diverse motive).

 

Desi la unele scoli a inceput deja inscrierea in clasele pregatitoare, respectiv clasa I, oficialii Ministerului Educatiei sustin ca oficial, inscrierile incep la 5 martie 2012.

 

 

Atentie parinti! Nu inscrieti copilul la scoala, nu luati alocatie!

Oficialii Ministerului Educatiei sunt hotarati sa nu mai existe in clasa I copii si de 6, si de 8 ani. Astfel, din 2013, nici un copil nu va mai putea fi inscris direct in clasa I. Mai mult, parintii care nu isi dau copiii la clasa pregatitoare nu vor mai primi alocatia de stat pentru copii.

 

Cuvinte cheie:

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (7)

 1. ramonafr spune:

  Bine ca s-a lamurit.Clasa pregatitoare e organizata de scoli si nu de gradinite.

 2. celina74 spune:

  Clasa pregatitoare ar fi fost mai bine tot la gradinita , eu sunt un pic ametita in legatura cu asta … daca fetita mea e grupa mica acum (3 ani jumate -4 ani )…la anul va trece la grupa mare ? (4 ani jumate- 5 ani )…..iar de la 5 ani jumate va merge in clasa pregatitoare ?…

 3. cei5pitici spune:

  Daniel intra in grupa 0 la toamna
  Din fericire gradinita la care merge apartine de scoala si va continua sa mearga tot in acelasi sediu ca si pana acum
  Din punctul meu de vedere este o idee buna pentru ca este obligatorie
  La Mihai in clasa sunt 6 copii care nu au fregventat gradinita si ii trag mult inapoi pe ceilalti….

 4. angi_ionut26 spune:

  Mie, personal, mi se pare o mare porcarie aceasta clasa pregatitoare. Daca acum ii dam de la 6 ani, peste cativa ani va scadea varsta la care ii dam la scoala; in loc sa faca ceva pt a usura munca elevilor si a selecta din toate materiile care se predau la noi doar cele care intr-adevar sunt utile, ei nu stiu cum sa mai scoata bani de la parinti.

 5. angyciobanu spune:

  Varsta are avantajele si dezavantajele ei.

 6. asminasmin spune:

  o mare nebunie ,nu mai stiu ce sa faca sa deruteze copii si parinti

 7. oanap85 spune:

  Doamne mare Ti-e gradina,o mare porcarie ,sper pana la anul sa se schimbe ” legea”,oricum eu il voi da in clasa 1 direct

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu