Educatie financiara copii. 5 lectii esentiale despre bani pe care trebuie sa le dai copiilor tai
Educatie financiara copii. Cand esti parinte, ai multe lucruri pe care trebuie sa le dai mai departe copilului tau, ca el sa devina o persoana integrata social. De la a spune “multumesc” si “te rog frumos”, pana la spalatul mainilor si al dintilor, respectul acordat celor in varsta, a mesteca cu gura inchisa, iar lunga lista poate continua la nesfarsit. In timp ce parintii se straduiesc sa isi educe copiii, companiile cheltuiesc milioane de euro incercand sa ii “educe” pe copiii nostri sa cheltuiasca mai mult ca sa fie impliniti si fericiti!
Este adevarat. Copiii nostri vad mai mult de 25.000 reclame pe an la televizor, singuri, in programele destinate lor. Este greu ca ei sa nu ceara, sa nu creada ca avand toate acele produse (pe care unii copiii le au) ar fi mai fericiti.
Din fericire, chiar si cu toate aceste zeci de mii de reclame care bombardeaza un copil si care le preda gresita lectia ca au nevoie de mai mult si mai mult, aceste cinci mesaje sunt suficient de puternice sa combata mesajele reclamelor, daca parintii si le insusesc cu adevarat, cred in ele si sunt consecventi in a le aplica in educatia copiilor lor. Lectiile financiare pentru copii sunt oferite de specialistii Scott & Bethany Palmer, supranumiti “Cuplul banilor” si creatorii marcii “Cele 5 personalitati ale banilor”.
Educatie financiara copii. 1. Separa “ce vrem/ce dorim” de “ce avem nevoie”
Sa nu crezi ca un copil poate sa vada diferenta dintre ce isi doreste si ce are cu adevarat nevoie. Stai jos cu fiul sau fiica ta si faceti impreuna doua liste. O lista contine necesitatile copilului, “lista cu ce avem nevoie” si contine produse precum haine, pantofi, mancare, rechizite, doctorii. Cealalta lista contine lucrurile pe care copilul si le doreste si care nu sunt prioritati, iar el trebuie ajutat sa inteleaga acest lucru: haine la moda, bijuterii, telefoane mobile, jocuri, produse electronice etc.
Comparati cele doua liste si discutati despre diferenta dintre ele. Scoate in evidenta copilului ca nu poate merge la scoala fara pantofi dar poate merge fara iPad. Copilul trebuie invatat sa inteleaga ca toate cumparaturile se fac din fondul comun de bani al familiei care are limitele sale, deci nu orice ii trece prin cap sau vede in reclame poate fi achizitionat, doar ca el sa creada ca astfel este iubit si fericit. Iubirea parintelui nu se masoara in numarul de cumparaturi facute pentru capriciile celui mic.
Educatie financiara copii. 2. Spune “nu” si tine-te de cuvant
Copiii invata de varste foarte fragede cand parintii se razgandesc daca ei plang si insista suficient de mult. Deseori, ei invata ca obtin ce vor daca se milogesc. Data viitoare cand te vei simti epuizat de insistenta copilului de a i se cumpara ceva si cedezi pregatind banii ca sa platesti acel ceva care nu e necesar si nici nu e vreo ocazie speciala pentru a i se cumpara, opreste-te. Ai spus o data sau de mai multe ori “nu”?
Atunci tine-te de el. Este cel mai bun lucru pe care il poti face pentru copil pe termen lung, desi pe moment lucrurile nu par deloc asa nici pentru el (care e dezamagit ca nu a obtinut ce a dorit iar dorinta lui e sincera) nici pentru tine (te simti vinovat uneori; ai vrea sa ii vezi chipul luminat de bucuria noii achizitii dar nu asa esti un parinte bun). Copilul trebuie sa inteleaga faptul ca aceste cumparaturi se fac conform unei gandiri si dintr-un buget anume, nu haotic. Altfel il inveti sa asocieze bucuria vietii cu cumparaturile, lectie periculoasa de viata.
Citeste si: 5 motive pentru care educatia financiara este o necesitate reală şi nu un “lux”
Educatie financiara copii. 3. Practica rabdarea
Invata-ti copilul valoarea unei recompense intarziate. In vremuri in care toata lumea vrea lucruri mai rapid si mai usor, a avea rabdare poate fi o lectie dificila dar este una care ii va fi de folos copilului pentru toata viata. Faceti impreuna o lista numita “economisim pentru…” pe care poate scrie acele cateva lucruri pe care le asteapta sa le primeasca si pentru care economiseste banii si lipiti lista pe peretele din camera copilului. Rabdarea inseamna planificare.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?