18 obiceiuri problema din copilarie care ne afecteaza vietile in prezent
Specialistii americani abordeaza des in terapia de cuplu astfel de subiecte. Se pare ca ceea ce traim in copilarie ne afecteaza si ne urmareste cu adevarat tot restul vietii, nefiind doar o vorba goala si atat. Functionam in sabloane care nu ne sunt benefice si ne miram ca atragem situatii de viata nefericite sau relatii esuate cu oamenii din jur. Deseori, cu o simpla constientizare se pot elimina multe din efectele neplacute ale acestor obiceiuri problema dobandite de la varste fragede. Mai mult, cunoscandu-le, putem in mod responsabil sa incercam sa nu le dam mai departe copiilor nostri ca fel de a fi.
Iata o lista a celor mai importante 18 situatii traite in copilarie, care ne pot influenta in relatia de cuplu si care o pot afecta, fara ca noi sa ne dam seama:
1. Abandonul
Copiii abandonati sau „aproape” abandonati de catre parinti (ignorati in marea majoritate a timpului, nebagati mai deloc in seama) au tendinta, ca adulti, sa se agate cu disperare de partener, de teama de a nu fi abandonati din nou, chiar daca relatia de cuplu a esuat demult sau e lamentabila.
2. Privatiunea emotionala
Copiilor carora nu li s-a acordat suficienta dragoste si atentie, care au fost privati de afect in copilarie, li se pare, mai tot timpul, o data ajunsi adulti, ca nu pot gasi pe cineva in relatia de cuplu caruia sa-i pese cu adevarat de nevoile lor, care sa le acorde atentia cuvenita si sa se aplece cu suficient interes asupra problemelor lor.
3. Constrangerea
Poate crea multe probleme in relatia adulta de cuplu, mai ales atunci cand copilului din trecut nu i s-a acordat suficienta libertate, cand s-a simtit constrans sa urmeze anumite reguli pe care nu le putea suporta.
4. Autodesconsiderarea
Se aplica celor care au avut o parere foarte proasta despre ei in copilarie, care s-au autodesconsiderat ani la rand si care, de cele mai multe ori continua s-o faca si in prezent, crezand ca nu merita ca cineva sa-i iubeasca cu adevarat pentru ceea ce sunt.
Citeste si: 5 lucruri NEOBISNUITE pe care le faci daca ai suferit o TRAUMA in copilarie
5. Subjugarea
Acest tip de persoane se asigura ca fac intotdeauna, fara exceptii, pe plac partenerilor, subjugandu-i cu acest tip de comportament; astfel, cred ca e o garantie pentru a nu fi respinse de catre partener.
6. Standarde prea inalte
Persoanele pe care s-a pus o prea mare presiune in perioada copilariei sa fie primii la scoala, sa obtina intotdeauna cele mai bune rezultate, continua sa se comporte la fel si la maturitate, punandu-si singuri standarde prea ridicate, deseori clacand de suprasolicitare si nefericire ca nu reusesc imposibilul.
7. Abuzul
Aici vorbim despre persoane care simt ca nu pot lasa niciodata garda jos, ca trebuie sa fie mereu circumspecte in ceea ce-i priveste pe ceilalti din jur, de frica sa nu se repete abuzul trait in copilarie.
8. Sacrificiul de sine
Se aplica persoanelor care pun mereu nevoile celorlalti inaintea propriilor nevoi si folosesc acest comportament drept „arma” in relatia de cuplu.
9. Izolarea sociala
Corespunde persoanelor care sunt convinse ca nu se fac placute si ca atare, nici un grup de amici sau cunostinte nu i-ar primi si agrea.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII atrag NOROCUL și SUCCESUL de acum și până pe 17 noiembrie 2024
5 ZODII cu horoscoape PUTERNICE la finalul săptămânii
Cea mai NOROCOASĂ zi a lunii NOIEMBRRIE 2024 pentru fiecare ZODIE CHINEZEASCĂ