De luni incepe scoala, iar mamicile au intrat de mult in febra pregatirilor. Rechizite, hainute, manuale toate sunt in ordine. De pe lista de prioritati nu lipsesc nici ideile pentru pachetelele pe care cei mici urmeaza sa le deguste in pauza mare. Atentie insa la ce bagati in ghiozdanul copilului pentru ca afara temperaturile sunt inca ridicate si mancarea se poate altera. Iar de aici la complicatii cu indigestia sau toxiinfectiile alimentare nu este decat un simplu pas.
O echipa din Statele Unite a recoltat probe din peste 700 de pachetele ce apartineau unor copii aflati in gradinite. S-au masurat temperaturile a sute de sandviciuri, iaurturi si alte alimente perisabile. S-a constatat astfel ca 97% dintre alimentele cu carne, 99% dintre produsele lactate si 99% dintre legume si fructe erau pastrate la temperaturi considerate nesigure. Desi unele dintre pachetele contineau si gheata, iar altele erau tinute in frigidere, doar 22% dintre cele peste 1300 de alimente testeate nu erau la temperaturi considerate optime. Rezultatele studiului, primul care a verificat starea pachetelelor de acasa cu o ora si jumatate inainte de ora pranzului, au fost publicate in revista de specialiate Pediatrics.
Bacteriile periculoase care pot cauza toxiinfectii alimentarele se inmultesc rapid la temperaturi cuprinse intre 4 si 60 de grade. Iar daca pachetul de pranz al copilului petrece cel putin doua ore in acest interval el nu mai poate fi consumat, ci trebuie aruncat. Pentru ca riscul de imbolnavire la copii cu E.coli, salmonela, stafilococ auriu este foarte mare.
Potrivit cercetatorilor texani, parintii ar trebui sa regandeasca modul in care pregatesc pachetelele celor mici. Ei trebuie sa ia in calcul ca in scoli, gradinite etc nu exista frigidere unde ar trebui sa depozitata mancarea imediat ce copilul ajunge acolo.
Iata cateva recomandari:
– nu folositi maioneza sau alte sosuri care sunt extrem de perisabile
– pachetul poate fi tinut in gentute izolate termic, deoarece acestea impiedica incalzirea alimentelor
– puneti si o punga de gheata sau o sticla cu apa congelata pentru a mentine o temperatura scazuta
– nu faceti sandviciuri cu alimente perisabile. Mai bune sunt cateva nuci, alune, midgale, fructe. (Sursa: huffingtonpost.com)
Foto: dreamstime.com