Exista o intreaga dezbatere pe aceasta tema. Desi studiile nu au demonstrat la modul concludent ca ingredientul activ din cafea, si anume cofeina, ii poate dauna fatului, majoritatea medicilor recomanda sa reduci consumul de cafea in lunile de sarcina.
Cofeina este un diuretic, ceea ce inseamna ca declanseaza eliminarea fluidelor (si, odata cu ele, a calciului) din organism. Acest lucru nu e nici in avantajul tau, nici al bebelusului. Nu vorbim doar de faptul ca trebuie sa fugi des la baie – fluidele si calciul pe care le pierzi sunt foarte importante atat pentru tine, cat si pentru dezvoltarea micutului tau.
Pe langa asta, cofeina nu are valoare nutritionala si iti poate perturba starea de spirit, programul de somn (te tine treaza in loc sa te odihnesti) si inclusiv absorbtia fierului in organism. Nu uita insa ca nu doar cafeaua contine cofeina – ea se regaseste in multe varietati de ceaiuri, sucuri acidulate si in ciocolata (si deserturile cu cacao sau ciocolata).
Sfaturi pentru gravidutele care iubesc cafeaua:
– Incearca sa te lasi de ea
Ca sa fii sigura ca nu vei avea deloc probleme, cel mai intelept este sa renunti cu totul la cafea (si la restul alimentelor care contin cofeina) in lunile de sarcina. Daca totusi nu poti functiona fara ea, macar incearca sa bei cat mai putina. Unele studii au aratat ca excesul de cafea (adica peste 200 mg de cofeina pe zi, echivalentul a una sau doua cani de 250 ml, in functie de sortiment) creste riscul de pierdere a sarcinii sau de nastere prematura.
– Redu treptat cantitatea pe care o bei
Pentru ca poate fi greu sa te lasi de cafea dintr-o data, incearca sa reduci gradat cantitatea pe care o bei zilnic. O idee buna este sa faci tranzitia catre cafea semi-decofeinizata, iar apoi decofeinizata. Ca sa treci mai usor peste perioada de sevraj (si ca sa-ti pastrezi energia in tot acest rastimp), fa multa miscare si ia mese mici si dese.
– Inlocuieste cafeaua cu ceaiul de fructe
Daca nu te omori neaparat dupa cafea dar iti place sa ai mereu o cana pe birou, din care sa sorbi din cand in cand, incearca sa o inlocuiesti cu suc de fructe (proaspat stors) amestecat cu apa minerala. Ori cu ceai decafeinizat, in care sa pui un praf de scortisoara, cuisoare sau bucatele de fructe. Cat priveste ceaiurile de plante, ele nu contin cofeina in mod obisnuit, insa e bine sa verifici daca nu cumva plantele respective sunt contraindicate femeilor insarcinate.
Ce se intampla in perioada de alaptare?
Dupa ce ai nascut, te poti delecta din cand in cand cu cate o ceasca de cafea, atat timp cat nu exagerezi. Nu uita ca, in momentul in care cofeina ajunge in sange, o mica parte (de obicei, sub 1%) se transfera in laptele matern. Aceasta cantitate variaza pe parcursul zilei si atinge procentul cel mai mare cam la doua ore dupa ce ai baut cafeaua – prin urmare, atunci nu e bine sa alaptezi.
Cum organismul unui bebelus nu poate inca sa sintetizeze si sa elimine cafeina (mai ales in primile luni de viata), ea se poate acumula in timp, dand nastere unor probleme care te vor afecta si pe tine imediat. Abia cand micutul implineste 3 luni, corpul lui incepe sa proceseze mai bine cofeina si ii va fi mai usor sa o elimine.
Medicii spun ca putina cafea, consumata cu moderatie, nu iti va face rau cat alaptezi si nici nu va provoca schimbari de comportament la bebelusul tau.
Asta inseamna nu mai mult de 300 mg de cofeina pe zi, adica maximum 450 ml de cafea (echivalentul a trei cesti mici, pe parcursul unei zile). Daca insa depasesti aceste recomandari, risti sa aveti amandoi probleme de somn si sa fiti (si tu, si puiul tau) iritati, agitati, nervosi – ceea ce, bineinteles, nu iti doresti.
Desigur, fiecare bebelus reactioneaza diferit, asa ca micutul tau s-ar putea sa nu tolereze deloc cofeina (nici macar in cantitati infime), caz in care va trebui sa te desparti de ea, cel putin o vreme, ca sa observi daca starea lui se imbunatateste. In plus, daca puiul tau s-a nascut prematur sau are mai putin de 3 luni, chiar si cele 300 mg de cofeina ii vor face rau.
Citeste continuarea: 1 2