Daca incerci sa ramai gravida sau daca deja esti gravida, stii ca a fi sanatoasa atunci cand concepi un copil si a avea o sarcina sanatoasa pe durata celor 9 luni de aventura implica mai multe aspecte si domenii ale vietii tale. Graviditatea mobilizeaza nu doar toate capitolele vietii pentru a fi adaptate miraculosului fenomen pe care il traiesti, dar si toate resursele tale emotionale, fizice, mentale si sentimentale pentru a trece cu bine prin aceasta perioada unica. In functie de cat de sanatoasa fizic si emotional esti tu, asa va fi si viitorul omulet pe care il plamadesti si creezi zi dupa zi cu toate ingredientele puse in reteta: iubire, speranta, mancare, sanatate, analize la timp, oameni netoxici in jur, stres cat mai putin, toleranta, si tot asa.
Iata o lista cu 50 de sfaturi de care sa tii seama pentru a avea sarcina sanatoasa:
- Ia legatura cu medicul tau ginecolog inainte sa ramai gravida. Asigura-te ca trupul tau este sanatos sa primeasca o sarcina in viitorul apropiat si rezolva orice problema cat de mica ce poate exista (trompe obturate, ovare polichistice, uter fibromatos, infectii urinare, infectii pelviene, candida, alte bacterii vaginale, etc).
2. Incepe sa iti schimbi obiceiurile alimentare curente si introdu o varietate mai mai mare de alimente sanatoase.
Afla aici cum evolueaza sarcina, saptamana cu saptamana.
3. Fa miscare! Daca incepi din timp, iti va fi usor sa ramai in forma in timpul sarcinii, vei scadea riscul pierderilor de sarcina si vei fi in forma sa nu ai complicatii la nastere si sa ai o nastere ce nu va dura foarte mult.
4. Educa-te!
5. Mananca o noua legume pe care nu ai incercat-o pana acum.
6. Citeste o carte despre sarcina de la A la Z.
7. Documenteaza-te bine la specialisti despre legatura dintre anticonceptionale si sarcina. La cat timp dupa ce intrerupi pilulele poti ramane gravida? Ce faci daca ramai gravida chiar in timpul administrarii lor?
8. Lasa-te de fumat.
9. Ia vitamine prenatale recomandate de medicul tau. Asigura-te ca iei zilnic 400 mg de acid folic.
10. Invita-ti partenerul sa fie alaturi de tine in a aplica schimbari sanatoase in stilul vostru de alimentatie si viata.
11. Urmareste-ti ciclurile menstruale. Invata despre ele pentru a-ti da seama cand ai ovulatie si cum poti sa ramai gravida cat mai repede.
12. Daca ai nevoie de un medic ginecolog nou, gaseste-l inainte de a ramane gravida.
13. Discuta cu prietenele tale despre graviditate si despre a fi parinte. Citeste carti si siteuri de specialitate (vezi www.sfatulparintilor.ro unde gasesti peste 10.000 articole de specialitate)
14. Evita chimicalele care pot dauna sarcinii, care se pot gasi acasa, la job sau aproape peste tot.
15. Mergi la dentist inainte sa ramai gravida, pentru ca anumite probleme dentare sa fie rezolvate acum si nu in sarcina cand nu se pot face toate operatiunile de la cabinetul stomatologic, din pricina substantelor ce pot dauna fatului. Spala-te pe dinti de doua ori pe zi.
16. Spune oricarui medic cu care intri in contact pentru diverse afectiuni faptul ca incerci sa ramai gravida. Este foarte important sa spui, pentru a nu fi supusa contactului cu anumite testari sau substante chimice din doctorii ce pot dauna viitoarei sarcini (de ex, in perioada in care incerci sa ramai gravida, nu poti lua multe doctorii, cum ar fi medicamentele anti-colesterol).
17. Nu mai curata tu litiera pisicii, in caz ca ai una.
Astfel, te tii departe de toxoplasma, o bacterie pe care o poti contacta de la fecalele pisicii si care in primul trimestru de sarcina poate duce la avort spontan.
18. Nu uita ca este nevoie de aproximativ un an de zile de activitate sexuala corecta specifica obtinerii unei sarcini, ca sa ramai gravida. Daca ati incercat active un an sau mai mult de 6 luni si ai peste 35 de ani, ia legatura cu medicul tau ca sa faci anumite teste pentru a-ti accelera sansele de a ramane gravida. Timpul este pretios, nu il pierde.
19. Poarta-te ca o gravida. Asta implica sa nu mai bei deloc alcool, chiar si in perioada in care incerci sa ramai gravida. Nu s-a descoperit pana acum acea cantitate de alcool din sange care este permisa fara a afecta fatul cauzandu-i defecte la nastere.
20. Anunta-ti sarcina celor din jur cand te simti pregatita pentru acest anunt.