Acid folic. Cat de important este in sarcina. Tot ce trebuie sa stii
Acid folic. A fi insarcinata este unul dintre cele mai frumoase si memorabile momente din viata unei femei. Este momentul in care constientizeaza ca indiferent de cat de multe fenomene ar fi putut sa-si explice pana in acel moment, de acum minunea care se produce in corpul ei este dincolo de imaginabil si explicabil. Aceasta minune, reprezentata de bebelusul care creste si se formeaza in trupul unei femei, trebuie ingrijita inca de la inceputul sarcinii.
Este binecunoscut faptul ca o nutritie precis adaptata nevoilor bebelusului inca din viata intrauterina poate influenta dezvoltarea bebelusului si mai ales poate preveni aparitia unor afectiuni ulterioare. Mineralele si vitaminele sunt necesare si importante. Vitaminele sunt prezente in cantitati variabile in toate alimentele. Ele ajuta corpul sa transforme si sa utilizeze mai bine proteinele, glucidele si lipidele.
Unele vitamine sunt indispensabile in timpul sarcinii, iar acidul folic una dintre acestea. Acidul folic (folatii sau vitamina B9) este o vitamina esentiala din grupul vitaminelor B. El este necesar formarii si reinnoirii celulelor, prin urmarea cresterii viitorului bebelus. Acest fapt face ca acidul folic sa fie prioritar in echilibrul nutritional in cele noua luni de sarcina. Acidul folic asigura functionarea optima a aparatului implicat in formarea si dezvoltarea celulor din sange, precum si a sistemului nervos.
Alimente cu acid folic
Cele mai bune surse de acid folic sunt: legumele verzi (salata, varza, andive, spanac, fasole pastai, anghinare), fructele (pepene, fragi, portocale, kiwi, banane), oleoginoasele (migdale, nuci), branzeturi moi si fermentate, maruntaie, oua, citrice, cereale integrale, ficatul si muschiul mamiferelor. In cantitati mici se gaseste in laptele de vaca si in cel de capra. Consecintele aportului inadecvant sunt anemia, diaree, oboseala, insomnie, scaderea apetitului, defecte de tub neural la fat.
Este foarte important si indispensabil aportul de acid folic chiar inainte de sarcina, atunci cand un cuplu se gandeste sa aiba un copil. Iar pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa a bebelusului este bine ca viitoarea mamica sa consume mult mai multe alimente bogate in acid folic.
In plus, o viitoare mamica nu trebuie sa uite niciodata ca o nutritie precis adaptata nevoilor micutului ei va fi rasplatita mai tarziu prin sanatatea micutului ei.
Vrei un copil? 9 alimente bogate in acid folic pe care le poti consuma
Deficienta de acid folic
Deficienta de acid folic este o deficienta frecvent intalnita in randul copiilor, dar nu numai. Deficitul de acid folic s-a intalnit si in proportie de 100% in randul persoanelor in varsta, iar la adolescente in proportie de 48%. In cursul sarcinii nevoile de acid folic se dubleaza.
Ceea ce este foarte interesant este faptul ca s-a observat recent, in studii la soricei, ca deficitul de acid folic prezent la a cincea generatie in trecut, poate avea impact asupra riscului generatiilor urmatoare de a dezvolta diverse boli.
Cu alte cuvinte, stra-stra-stranepotul unui parinte cu deficit de acid folic poate avea probleme de sanatate ca raspuns al acestui deficit.
Iata asadar de ce este atat de importanta o nutritie precis adaptata nevoilor bebelusului inca din timpul sarcinii.
Pot sa beau cafea in timpul sarcinii?
Imagine de Pexels de la Pixabay
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua