Viermisori la copii. Parazitii intestinali pot deveni o problema serioasa. Desi par inofensivi la prima vedere, daca nu sunt tratati pot duce la anemie, hemoragie interna, blocaj intestinal.
Viermisori la copii. Semne ca micutul tau are viermisori (oxiuri) sau alti paraziti intestinali
Infestarea cu paraziti este destul de comuna la copiii mici, iar transmiterea lor se face cu rapiditate. Studiile estimeaza ca, la nivel mondial, una din cinci persoane au experimentat cel putin o data in viata un episod de paraziti intestinali, iar la copii cazurile sunt si mai dese. Cei mai des intalniti paraziti intestinali la copii sunt oxiurii (viermisorii).
Infestarea poate avea loc daca cel mic merge descult pe sol contaminat, daca intra in contact cu apa contaminate sau mancare nespalata. Este suficient sa inghita ouale parazitilor, acestea se vor dezvolta, iar parazitii vor depune alte oua in corpul “gazdei”, inmultirea facandu-se cu o viteza destul de mare.
Din fericire, remediile pentru parazitii intestinali sunt la indemana oricui si sunt eficace.
Citeste si: Viermi intestinali. Cum stii ca ai paraziti intestinali
Principalele semne de viermisori la copii sunt:
- – dureri abdominale
- – scadere in greutate
- – iritabilitate
- – greturi, varsaturi
- – scaun cu sange
- – probleme la somn, din cauza mancarimilor
- – tuse pana se ajunge la voma (pot iesi viermisori in materialul vomat)
- – mancarime sau durere in zona anala
- – dureri la urinare si urinare frecventa cauzate de infectii urinare (foarte des intalnite la fete)
- – hemoragii interne, anemie, absobtia slaba a nutrientilor.
- – blocaj intestinal, daca sunt foarte multi paraziti (unii copii ii vomita) – in cazul limbricilor
- – infectiile severe cu tenie pot conduce la crize epileptice
- – sindromul PICA (ingerarea de substante necomestibile: pamant, creta, hartie) este un semn al prezentei parazitilor intestinali.
- – scrasnirea dintilor este atribuita de catre unii medici existentei parazitilor intestinali.
Daca cel mic are o forma mai usoara a infestarii cu paraziti intestinali nu vor exista simptome clare, in afara faptului ca se vor plange de mancarimi in zona anala, in special pe timpul noptii.
Verifica fundul copilului noaptea si vei putea vedea viermisori care incearca sa iasa pentru a depune oua in cutele anusului. De asemenea, viermisorii pot fi gasiti in scaunul copilului.
In cazul infestarii cu viermi tropicali, pot aparea iritatii (urticarie) si anemie.
Cauzele infestarii cu oxiuri
Infestarea cu paraziti intestinali se poate produce din urmatoarele cauze:
- Sol infestat
Copiii mici se pot infesta foarte usor daca merg desculti sau de-a busilea si intra in contact cu excremente de animal. Larvele parazitilor se agata de piele si o pot penetra. De asemenea, pot intra pe sub unghii, iar daca cel mic baga mainile nespalate in gura, ouale ajung in tractul digestiv.
- Apa infestata
Baltile in care copiii merg la scaldat pot fi un loc excelent de inmultire a parazitilor interni.
- Alimente nepreparate termic sau nespalate
Ouale parazitilor pot sta pe fructe si legume, iar daca nu sunt spalate temeinic pot duce la infestarea organismului. De asemenea, carnea animalelor (porci, vite, peste) poate fi infestata, iar daca nu este preparata termin corespunzator poate duce la infestarea cu paraziti.
- Contactul cu o persoana contaminate
Ouale parazitilor pot ajunge sub unghii, iar daca dai mana cu o persoana contaminata, acestea se transfera la o noua gazda. Spala-te temeinic pe maini, invata-ti copilul sa se spele pe maini si igienizeaza jucariile pe care obisnuieste sa le bage in gura. Unii paraziti pot rezista la aer pana la 3 saptamani.
Te mai poate interesa si: Corpul uman: 11 curiozitati despre par
Ce e de facut cand copilul are paraziti
Unii paraziti sunt inofensivi si singura problema este disconfortul. Insa, daca sunt netratate, infectiile parazitare pot conduce la probleme grave de sanatate, de la malnutritie, la anemie. Cea mai periculoasa dintre ele este insa aparitia unor chisturi pe creier, asa cum este in cazul teniei.
Pe termen lung, infestarea parazitara poate intarzia dezvoltarea fizica si intelectuala.
Pentru a afla daca are sau nu copilul paraziti intestinali se fac examenene coprologice, care vor determina existenta parazitilor si a oualor acestora. Testul cu banda adeziva este si el util. Banda se lipeste in zona anala apoi este data la laborator si determina prezenta oualor de paraziti. Ecografia este de ajutor doar in cazul unei infestari severe.
Viermisori la copii: Remedii si preventie
Din fericire, majoritatea parazitilor intestinali pot fi anihilati prin tratament prescris de medic. In cazul copiilor ar putea fi nevoie suplimentar de fier, daca cel mic este anemic din cauza parazitilor.
NU lua tratament dupa ureche. In cazul copiilor sub doi ani, unele remedii, chiar si din plante, pot fi daunatoare. Consulta medicul inainte de a lua orice fel de tratament, cu atat mai mult cu cat este pentru copil.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tratamente de deparazitare in cazul prescolarilor, la fiecare 6 luni, dupa implinirea varstei de 1 an. Cere sfatul medicului pediatru in acest sens.
Igiena este cea mai importanta metoda de prevenire a infestarii cu paraziti. Spala-te pe maini de fiecare data cand schimbi scutecul copilului, spala-ti temeinic copilul pe maini, evita locurile de joaca umede. Taie regulat unghiile copilului. Nu bea niciodata apa din surse nesigure si da-i copilului numai apa imbuteliata. Spala temeinic fructele si legumele, in special legumele cu frunze verzi care cresc direct pe sol. Verifica, inainte sa o gatesti, carnea de orice fel.
Sunt probioticele de ajutor?
Desi exista unele studii care certifica faptul ca probioticele ajuta la protejarea corpului impotriva infestarilor parazitare, acestea raman, totusi, nesigure, intrucat sunt facute pe soareci de laborator. Totusi, probioticele contribuie la dezvoltarea unei flore intestinale benefice care vor creste imunitatea copilului.
Surse: babycenter.in, worldofmoms.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!