Specialistii in educatie pozitiva afirma ca, pentru educarea copiilor, parintii trebuie sa asigure trei elemente-cheie: un mediu sigur, in care copilul sa se simta confortabil si in care sa creasca si sa invete, sa aiba o atitudine pozitiva pentru a-i arata copilului calea cea buna; si sa reactioneze prin diferite metode atunci cand copiii au un comportament nedorit.
Se intampla uneori ca ultima “etapa” sa fie bagata mai mult in seama de catre unii parinti si sa aplice tehnica “time-out”.
Educatie pozitiva: Ce poate insemna “time-out”-ul pentru copii?
Pentru adulti, time-out-ul este o pauza in care copilul este “pedepsit”, trebuie sa taca, pentru a se linisti. Este adevarat ca, decat sa lovesti un copil, mai bine ii dai un avertisment, un “time-out”, il trimiti “la colt” sau in camera lui. Insa si aceasta forma de pedeapsa poate avea efecte la fel de traumatizante din punct de vedere psihologic ca si bataia, spun specialistii in educatie pozitiva.
Iata motivele:
– trimitand un copil la colt sau in camera lui, ii transmiti un mesaj de izolare, il trimiti departe de familia lui, de fratii lui, pe perioada pedepsei.
– de asemenea ii transmiti mesajul ca in familie esti acceptat doar daca ai un comportament corespunzator. Pe cand copiii trebuie sa simta dragostea neconditionata a parintilor, el trebuie sa stie ca parintii il iubesc indiferent de traznaile pe care le face. Una este sa te superi pe copil pentru “ce face” si alta este sa simta ca “ce face” el conditioneaza iubirea parintilor sai. Ori izolarea fizica este intotdeauna confundata de copii cu lipsa de iubire.
– aceasta perioada de “tacere” poate fi chiar o trauma pentru copiii extrovertiti, care se vad izolati si obligati sa pastreze linistea.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?