Deficienta de vorbire la copii - cum abordam aceasta problema? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Deficienta de vorbire la copii – cum abordam aceasta problema?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Deficienta de vorbire la copii – cum abordam aceasta problema?
Deficienta de vorbire la copii
Credit foto: foto: Depositphotos.com

Cele mai frecvente probleme de limbaj ale copiilor sunt cele din categoria tulburarilor de pronuntie, in special cele de tip dislalic. Dislalia este o tulburare de pronuntie ce consta in deformarea, omiterea, substituirea, inlocuirea si inversarea sunetelor. Exista si cazuri grave de dislalie cand astfel de fenomene se produc si la nivelul silabelor si chiar al cuvintelor mai scurte.

Trebuie stiut ca limbajul, in perioada lui de formare, se caracterizeaza printr-o dislalie fiziologica si una defectologica. Dislalia fiziologica se refera la dificultatile de pronuntie care apar la marea majoritate a copiilor.

Acestea sunt firesti, pasagere si nu se fixeaza sau mentin dupa varsta de 4-5 ani.

Cand se poate diagnostica o tulburare de limbaj?

Copiii incep sa spuna silabe de la aproximativ cinci luni, apoi pe la un an incep sa spuna primele cuvinte, dupa aproximativ un an si jumatate incep sa formeze primele cuvinte. O tulburare de limbaj poate fi diagnosticata in jurul varstei de 3 ani, dar e nevoie sa tinem cont in diagnosticarea copilului si de factorii ereditari, sociali, de mediu sau de eventualele diagnostice asociate, daca acestea exista.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Cum putem corecta aceasta problema?

Un studiu efectuat recent de cercetatorii din Marea Britanie arata ca peste 4% din copiii care sunt lasati in fata televizorului pentru un timp indelungat au probleme in dezvoltarea vorbirii. Astfel, cei mai multi dintre ei nu rostesc nici macar un cuvant corect pana la varsta de 3 ani, desi nu exista cauze organice care sa explice acest lucru.

In cazul in care observi ca puiul tau are probleme in exprimare, balbaieli sau inversare de sunete, ar fi indicat sa vizitati un medic logoped. Descoperite si tratate la timp, aceste afectiuni pot sa dispara inca de la varste fragede.

Te mai poate interesa si: Cand vorbeste bebe. Cum vorbeste un copil in primul sau an de viata. Ce poti face tu pentru el

Jocurile terapeutice au un rol extrem de important pentru tratarea acestor deficiente in vorbire. Copiii nu trebuie fortati, ci doar corectati! Atunci cand cel mic inverseaza sau omite sunete, poti sa ii spui ca nu asa e corect si sa il rogi sa spuna cuvantul intreg. Asemenea exercitii sunt facute la cabinetul logopedului insa ele nu trebuie neglijate nici acasa daca exista astfel de tulburari de vorbire, iar pe principiul ca mai bine sa previ decat sa corectezi, televizorul ar trebui inlocuit cu o plimbare cu bicicleta prin parc, o iesire la bazinul de inot sau orice activitate ce ii permite copilului sa isi cosume energia intr-un mod pozitiv.

Te mai poate interesa si: Cum sa stimulezi vorbirea la copii. 6 trucuri de incercat

foto: Depositphotos.com

Data articol: 16/09/2024