Din pacate, si la noi, ca si in restul lumii, rata divorturilor e in crestere si tot mai multi copii sunt nevoiti sa isi vada parintii despartindu-se. Divortul a devenit parte din cotidian si e o realitate trista cu care am inceput sa ne obisnuim. Nimeni nu porneste in viata sau in casnicie gandindu-se ca va divorta, nimeni nu-si doreste asta, dar uneori lucrurile nu mai merg intr-un cuplu si relatia e imposibil de reparat. Dar, daca te afli in aceasta situatie, sau stii pe cineva in aceasta situatie, dr. Noel Swanson iti ofera 10 sfaturi care sa te ajute sa minimalizezi impactul acestui moment devastator asupra copiilor.
1. Cel mai bine ar fi sa NU divortezi!
Situatia ideala pentru copii este sa locuiasca impreuna cu ambii parinti intr-un camin iubitor, cald, de preferat si cu rude iubitoare in apropiere. Insa daca relatia ta cu partenerul e pe butuci, indiferent de motiv, admite asta si cere ajutor, fie doar tu, fie impreuna cu partenerul. Fa orice ca sa repari lucrurile si sa reinvii iubirea care a existat candva in cuplul tau.
Atentie! Asta nu inseamna sa induri abuzuri fizice sau emotionale, ca sa ramai cu partenerul „de dragul copiilor”! Scenele violente, abuzul de alcool, tensiunile, resentimentele si certurile NU sunt benefice pentru copii! Daca trebuie sa pleci, pleaca!
2. Daca trebuie sa va separati, purtati-va cu maturitate si faceti tot posibilul ca separarea sa fie amiabila
Cadeti de acord ca relatia nu mai merge si ca e mai bine sa va despartiti. Evitati bataliile juridice prelungite si luptele pentru custodie. De ce? Va costa o avere, costul emotional e si el enorm, va impiedica sa va continuati viata si INTOTDEAUNA copiii simt emotiile negative ale ambilor parinti, iar asta ii face sa se simta pierduti, speriati si foarte nesiguri pe ei, pe viitorul lor, pe lumea pe care o cunosc.
3. Chiar daca persoana de care divortezi e „diavolul” in ochii tai, NU porni o campanie plina de ura ca sa intorci copilul impotriva sa
Cel despre care vorbesti e parintele copilului tau – cum ti-ar placea daca cineva ar vorbi asa despre parintii TAI? Fii matura si onesta cu copilul. Raspunde-i la intrebari cat poti tu de sincer si obiectiv, asigurandu-l ca TU nu ai sa pleci niciodata de langa el (este una dintre cele mai comune temeri ale copiilor proveniti din cupluri destramate).
4. In acelasi timp, nu apara pana in panzele albe celalalt parinte daca acesta se dovedeste a fi in mod constant nedemn de incredere
Daca nu se tine de cuvant cand promite ca vine sa viziteze copilul, daca uita in mod repetat de ziua copilului, etc. Copilul va fi cumplit de ranit, dezamagit, socat si va ajunge sa creada ca a gresit cu ceva si e vina lui ca tati (sau mami, daca e cazul) nu a mai venit sa-l vada sau nu i-a luat un cadou de ziua lui. Explica-i foarte clar ca NU E VINALUI ca parintii s-au despartit si NU E VINALUI nici ca celalalt parinte nu are cuvant si nu e de incredere.