4. Mestecatul cu gura deschisa
Mestecatul cu gura deschisa, sau clefaitul, se dezvolta daca micutii au probleme cu controlul muschilor. Insa nu e obligatoriu sa fie asa: pur si simplu, asta e o modalitate rapida si eficienta de a manca.
De ce persista: Copiii nu se gandesc la maniere, mai ales cand isi dau seama cat te irita ceea ce fac. „Presupunand ca nu este vorba despre o problema a musculaturii, lucrul care ii face sa continue este reactia ta “, adauga Huebner.
Ce trebuie sa faci: Copiilor mai mari de cinci ani, care nu raspund pozitiv la interdictii, explica-le cat de urat le sta cand clefaie. In cazul in care simti ca se impune o mica pedeapsa, poti recurge la urmatorul truc: intrerupe-l de la activitatile lui placute (de la joaca sau de la desene) si mergeti la bucatarie ca sa exersati mestecatul corect – 5-10 minute, nu mai mult. Ofera-0i un fruct sau un morcov ori broccoli (o gustare sanatoasa, dar care sa nu fie printre preferatele lui) si invata-l sa mestece cu gura inchisa.
5. Certurile cu tine
Uneori, copilul tau vrea sa se faca auzit. In alte ocazii, se cearta doar de dragul artei, ca sa te enerveze, sa-ti testeze limitele si sa vada pana unde poate merge si cat de multe ii permiti. „Copiii sunt foarte interesati de putere. La fel ca noi toti, nu-i asa? Vor sa primeasca tot ce-si doresc si totul sa fie dupa placul lor“, mai precizeaza Huebner.
De ce persista: Se prea poate ca micutului sa-i placa „sa negocieze“ cu tine din cand in cand. Daca vede ca esti vulnerabil(a) si ca poate starni o reactie la tine (indiferent de reactie!), va continua sa se certe cu tine.
Ce trebuie sa faci: Cel mai bine ar fi sa te mentii la distanta de eventuale certuri. „Nu incerca sa-l faci pe copil sa coopereze. Asculta ce are de spus, pune-te in locul sau, apoi impune o limita clara. Daca depaseste acea limita, spune-i in mod clar ca vor exista consecinte neplacute pentru el“, adauga Huebner.
6. Comportament de bebelus la o varsta nepotrivita
Pe masura ce cresc, unii copii nu renunta la unele obiecte sau actiuni pe care le faceau atunci cand erau sugari si care se transforma, din fapte naturale, in obiceiuri in toata regula. Aceste lucruri pot fi diverse, de la refuzul de a se desparti de suzeta si pana la vorbitul alintat si stalcit, la fel ca un bebelus.
De ce persista: „Aceste comportamente specifice bebelusilor calmeaza“, spune Huebner. In cazul in care copilul tau nu renunta la paturica lui, e probabil din cauza ca nu si-a dezvoltat abilitatea de a se calma in alte moduri.
Ce trebuie sa faci: Pentru a-l scapa de acest obicei ii poti impune unele limite. „Il poti lasa sa tina suzeta numai cat se uita la televizor sau il poti lasa sa isi suga degetele doar in camera sa“, afirma Huebner. In special in cazul vorbitului stalcit, da-i o moneda pe care o poate schimba pentru cinci minute de vorbit in acest fel pe zi. Dupa asta ii poti spune: „E timpul sa vorbesti normal acum!“
Autor: Alexandra NEDELCU
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?