Subiectul “cutremure” este foarte sensibil, iar cutremurele din Turcia ne-au panicat. Iata cateva sfaturi care v-ar putea fi de folos in cazul unui cutremur, recomandate de responsabili in interventii de urgenta din Statele Unite.
Ce sa faci imediat dupa inceperea miscarilor
Experientele anterioare s-ar putea sa-ti dea falsa senzatie ca ai totul sub control. Insa tot timpul se pot intalpla lucruri neprevazute, asa ca este indicat sa fii in stare de alerta. In cazul cutremurelor mari, cu miscari intense, podeaua sau tavanul se pot dizloca. De asemenea, orice orice obiect neancorat se poate transforma in potentiala sursa de ranire.
Nu astepta sa iti dai seama daca e vorba de un cutremur puternic sau nu. Imediat ce simti miscarile pamantului este indicat sa iei urmatoarele masuri:
- Asaza-te in genunchi sprijit de palme. Aceasta pozitie te protejeaza de cazaturi si iti permite si sa te deplasezi.
- Acopera-ti capul si gatul (chiar intregul corp daca este posibil) sub o masa sau birou rezistente. Daca nu ai in imediat apropiere un astfel de adapost, asaza-te cat de jos poti langa un obiect de mobilier stabil nu foarte inalt, ancorat, de care esti sigur ca nu o sa cada sau langa un perete de interior (nu de exterior) si acopera-ti capul si gatul cu mainile.
- Ramai in locul si pozitia respective pana cand miscarile pamantului au incetat.
Te mai poate interesa: Comportamentul preventiv în utilizarea surselor de gaze şi energie în cazul unui cutremur
Metoda “Culca-te, acopera-te, rezista!”
Specialistii in situatii de urgenta recomanda metoda “Culca-te, acopera-te, rezista!” ca fiind sigura. Un cutremur te ia prin surprindere si poate fi violent. De aceea este indicat sa te culci imediat ce simti primele miscari, inainte ca miscarile cutremurului sa te doboare si sa te raneasca. Protejarea cu bratele a capului si gatului iti maresc sansele de supravietuire, chiar si in cazul cutremurelor foarte mari. Cel mai mare pericol de ranire este in cazul obiectelor care cad.
Studiile realizate de specialisti releva faptul ca cele mai multe raniri si decese au fost cauzate de obiecte zburatoare sau in cadere in timpul cutremurelor (televizoare, lampi, geamuri, biblioteci) decat de prabusirea unor cladiri. Daca in camera unde te afli nu exista niciun obiect care sa te protejeze, te asezi in pozitie ghemuit, cu mainile deasupra capului si gatului, langa un perete interior. Chiar daca par rezistenti, peretii exterior se prabusesc cel mai repede. In plus, geamurile se sparg si te pot rani. Daca te afli in pat, cea mai buna solutie este sa-ti acoperi capul si gatul cu o perna. Studiile de specialitate au relevat faptul ca multe persoane au fost ranite pentru ca s-au dat jos din pat in timpul cutremurului si n-ar fi patit nimic daca ar fi ramas in pat. De asemenea, pentru a reduce riscul accidentarilor, este indicat sa ancorezi mobila.
Desi imaginile cu cladiri afectate de cutremur sunt inspaimantatoare, totusi sunt putine cladirile care se darama. Cladirile noi trebuie sa respecte norme si coduri de constructie stricte pentru a reduce pericolul prabusirii. Totusi, exista riscuri in cazul unor cladiri realizate din caramida sau in cazul constructiilor facute inainte de stabilirea anumitor reguli stricte privind structura de rezistenta.
Aplicand metoda “Culca-te, acopera-te, rezista!” ai sanse de supravietuire chiar daca se prabuseste cladirea. Specialistii in cautari si salvari stiu unde sa caute pentru a gasi supravietuitori. Nu se poate spune cu exactitate care ar fi locurile cele mai sigure intrucat este foarte importanta directia miscarilor terestre.
Exceptie de la regula “Culca-te, acopera-te, rezista!” o fac cladirile construite din paianta si cladirile care au acoperisul/plafonul foarte greu, caz in care este indicat sa incerci sa iesi cat mai repede afara.
Urmareste si acest video cu sfaturi si informatii utile
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025