5 descoperiri despre casnicie pe care trebuie sa le afli - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 descoperiri despre casnicie pe care trebuie sa le afli

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » 5 descoperiri despre casnicie pe care trebuie sa le afli
descoperiri despre casnicie - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - man-1783707_1920

De multe ori casnicia reprezinta o adevarata provocare pentru tinerii insuratei. Sfaturile, bine intentionate, ale parintilor nu ajuta prea mult tanarul cuplu. Mai ales ca multe dintre conditiile sociale si credintele din urma cu 20-30 de ani s-au schimbat.

Iata 5 descoperiri despre casnicie pe care trebuie sa le afli.

 

  1. Barbatii cu sotii atragatoare au casnicii mai fericite

Un studiu publicat in 2013 in Journal of Personality and Social Psychology sugereaza ca o sotie atragatoare inseamna un mariaj mai fericit. Psihologul Andrea Meltzer a tinut sub observatie timp de 4 ani peste 450 de cupluri. A descoperit ca o partenera atragatoare joaca un rol major in satisfactia conjugala. Interesant este si faptul ca sotiile atragatoare au raportat, de asemenea, un nivel ridicat de satisfactie. Se pare ca un sot fericit le face si pe ele fericite.

 

  1. Reactiile interioare la adresa jumatatii pot prezice fericirea maritala

Un studiu publicat in 2013, in jurnalul Science, sustine ca sentimentele interioare ale unei persoane despre relatia sa de cuplu pot prezice destul de bine daca, pe termen lung, va avea sau nu o casnicie fericita. James K. McNulty, profesor de psihologie, a studiat, timp de 4 ani, 135 de cupluri. A descoperit ca sentimentele initiale descrise in interviu n-au avut aproape niciun efect asupra satisfactiei de cuplu, in ciuda dragostei care exista in relatia lor. In schimb, reactiile interioare au jucat un rol mult mai important.

Cuplurile care au avut sentimente pozitive (masurate conform unui test facut pe computer) au fost mult mai fericite in urmatorii ani comparativ cu cei care au avut sentimente interne negative.

 

  1. Cuplurile se cearta mai mult dupa o noapte de nesomn

Un studiu realizat de catre UC Berkeley publicat in 2013 in Social Psychological and Personality Science a descoperit ca membrii unui cuplu au sanse mari sa se certe dupa o noapte in care nu s-au odihnit corespunzator. Cercetatorii au avut doua experimente in care au folosit 149 de cupluri. In ambele studii, persoanele care au suferit de insomnie au fost implicati in mai multe conflicte. De asemenea, ei au gasit cele mai proaste solutii de rezolvare a lor in ziua urmatoare.

  1. Sotiile joaca un rol mai important cand este vorba despre rezolvarea problemelor maritale

Potrivit aceluiasi studiu al UC Berkeley abilitatea sotiilor de a-si pastra cumpatul dupa o cearta este foarte importanta in obtinerea satisfactiei pe termen lung intr-o casnicie. Conteaza chiar mai mult decat daca si barbatul si-ar pastra cumpatul. Lian Bloch, profesor la Pacific Graduate School of Psychology in Palo Alto, California, a analizat mai mult de 80 de cupluri luand in calcul limbajul trupului, expresiile faciale, tonul vocii si subiectul discutiilor de dupa o cearta. El a descoperit ca abilitatea femeilor de a-si pastra cumpatul dupa un conflict are un impact mai mare asupra relatiei atat pe termen lung cat si pe termen scurt gratie abilitatilor lor de a discuta si oferi solutii.

 

  1. Casatoria este mult mai importanta pentru fericire decat salariul sau posesia unei case

Sa fii casatorit este de 20 de ori mai important pentru oameni din punctul de vedere al fericirii decat veniturile lor si de 13 ori mai important decat detinerea unei case, potrivit Oficiului National de Statistica din Marea Britanie. La interviu au participat 165.000 de persoane intrebarile fiind legate de satsifactia vietii si de nivelul anxietatii.

Studiul publicat in 2013 a descoperit ca mariajul este al treilea cel mai important factor legat de fericire si bunastare, dupa sanatate si detinerea unui loc de munca. Casnicia are un impact mai mare asupra fericirii comparativ cu religia si copiii. Totodata oamenii casatoriti au declarat ca sunt mai fericiti decat cei care traiesc in concubinaj, singuri, divortati sau vaduvi.

 

Sursa: Huffingtonpost.com

Imagine de Comfreak de la Pixabay

Data articol: 29/04/2020