Celulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii – celule primordiale de la care incepand se diferentiaza toate celelalte 200 de tipuri de celule ale organismului uman. Aceste celule au remarcabila capacitate ca, in functie de stimulii din mediu , fie sa se divida rezultand alte celule stem, fie sa se diferentieze in tipuri diferite de celule ale organismului – celule sanguine, celule nervoase, musculare, etc . Celulele stem funcţionează ca un sistem de reparare a corpului, avand capacitatea de a creea tesut si putand inlocui virtual, orice celula a corpului.
Tipuri de celule stem
In organismul uman exista 3 tipuri de celule stem, diferite din punct de vedere al caracteristicilor si al utilizarii medicale:
1. celule stem embrionare, primele celule aparute pe linia evolutiva si din care s-au diferentiat toate tipurile celulare pe care le gasim in corpul nostru, ca si adulti
2. celule stem ombilicale, celule ce se gasesc in sangele cordonului ombilical, un tip intermediar de celule stem, asemanatoare celor din maduva osoasa a adultului dar foarte tinere
3. celule stem adulte, ce se gasesc in aproape toate tesuturile organismului uman (spre exemplu in tesutul adipos, piele, etc)
Celulele stem embrionare sunt primele celule aparute pe linie evolutiva si teoretic cele mai indicate pentru a fi utilizate in tratamente si cercetari. Dar datorita considerentelor de natura etica – recoltarea insemnand de fapt distrugerea unui embrion uman – procedeele de cercetare, recoltarea si utilizare a acestora sunt destul de limitate.
Celulele stem ombilicale sunt celule stem ce apar la nastere in cordonul ombilical al nou-nascutului. Sunt in marea lor majoritate celule stem hematopoietice, din care se diferentiaza toate tipurile celulare sanguine, cu care suntem obisnuiti ca adulti (hematiile, leucocitele, trombocitele). Pe langa acest tip de celule stem, in sangele cordonului ombilical apar si alte tipuri de celule stem, de tip mezenchimal, din care se vor diferentia celule nervoase, musculare, etc.
Celulele stem adulte mezenchimale sunt implicate in multiple studii in desfasurare in aceasta perioada. Oamenii de stiinta incearca rezolvarea unor boli grave de genul bolii Parkinson, Alzhaimer, Diabet, utilizand celule stem ca tratament. Sunt de asteptat rezultatele acestor studii pentru a vedea in ce masura celulele stem ne pot ajuta si in rezolvarea acestor maladii.
Utilitatea practica a celulelor stem
Recoltarea celulelor stem la nastere este un procedeu medical relativ tanar. Medicina face insa progrese uimitoare in utilizarea acestora! In 1988, cand a fost realizat primul transplant cu celule stem, acest lucru parea un miracol. Astazi devine din ce in ce mai mult un tratament de rutina!
Celulele stem recoltate la nastere din sangele cordonului ombilical se folosesc deja de peste 20 de ani in transplanturi. Exista cca 80 de boli pentru care transplantul de celule stem este tratament standard, si de fapt singurul tratament ce salveaza viata acestor pacienti: leucemiile acute, cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei rosii (betatalasemie, anemie aplastica) si altele. Peste 20.000 de transplanturi s-au realizat deja in lume, conform Congresului Societatii Europene de Hematologie, Londra, iunie 2011.
Pe langa aceasta utilizare curenta in tratamentul standard al unor boli altfel mortale, celulele stem fac obiectul foarte multor studii aflate in curs de desfasurare in intrega lume. Sunt boli pentru care se studiaza efectul terapeutic al celulelor stem, ca de exemplu diabet, scleroza multipla, Altzheimer, Parkinson, infarct miocardic, accident vascular cerebral, si altele, pentru care intrega comunitate medicala asteapta cu speranta rezultate favorabile.
De asemenea se discuta mult de terapia genica ce utilizeaza celule stem, iar Medicina Regenerativa a luat foarte mult amploare in ultima vreme. Oamenii de stiinta incearca ca prin multiplicarea celulelor stem si modificarea fenotipica a acestora sa poata reconstrui organe umane – spre exemplu rinichi, piele, vezica urinara si altele.
Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical la nastere reprezinta o oportunitate pe care viata ne-o pune la dispozitie!
Stem SURE, banca daneza de recoltare si stocare celule stem, va da posibilitatea de a beneficia de tratamente considerate standard astazi dar foarte greu accesibile (transplant pentru leucemie de exemplu), si totodata sansa ca pe viitor sa aveti acces si la alte tipuri de tratamente, avand la baza utilizari nou descoperite ale celulelor stem. Stem SURE este reprezentant in Romania a companiei daneze StemCare, banca de celule stem de tip familial, fondata in urma cu 10 ani si care astazi a devenit cea mai importanta Banca de Celule Stem din Scandinavia si una dintre cele mai respectate institutii de profil din Europa. Danemarca este recunoscuta la nivel mondial ca leader al sistemelor de sanatate publica.
Va invitam sa profitati de experienta noastra in recoltarea, procesarea si stocarea celulelor stem! Recoltarea celulelor stem poate reprezenta, in caz de nevoie, o sansa la viata pentru copil sau familia acestuia! Altfel spus, ne datoram noua si copiilor nostri acest gest!
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?