Sa ai paraziti intestinali in corp poate fi ceva terifiant. Cu toate acesea, nu ai fi singurul. Parazitii sunt ceva atat de comun, incat ar fi de mirare sa nu ai unul in corp. Si faptul ca numai oamenii din tarile sub dezvoltate se confrunta cu asa ceva este doar un mit.
Ce sunt parazitii intestinali?
Un parazit este orice organism care traieste si se “hraneste” cu alt organism. Cand vine vorba de paraziti intestinali, acestia sunt de obicei viermi care se hranesc cu ce mananci tu. Printre acestia se numara: oxiuri, giardia, tenia, trichina, bacterii, fungi etc. Unii dintre acesti paraziti se hranesc cu ceea ce mananci, ducand la scaderea in greutate. Altii se hranesc cu globule rosii, ducand la anemie. Altii depun oua si provoaca mancarimi, ceea ce duce la tulburarea somnului si insomnii.
Citeste si: Viermisori la copii (oxiuri). Semne ca micutul tau are paraziti intestinali. Cauze si remedii
Cum iei paraziti intestinali?
Un parazit poate ajunge in corpul tau ingerand apa sau alimente contaminate. Carnea care nu a fost bine preparata este cel mai comun mijloc de infestare. Pe locurile urmatoare se afla fructele si legumele nespalate, precum si apa contaminata. De asemenea, poti contracta si raspandi foarte usor oua de paraziti daca nu te speli pe maini sau atunci cand te joci cu animalele.
Tocmai de aceea, spalatul pe maini este principala modalitate de prevenire a contractarii unui parazit.
Semne ca ai paraziti intestinali
- 1. Te confrunti in mod inexplicabil cu constipatie, diaree, gaze sau alte tulburari intestinale.
- 2. Ai calatorit in afara granitelor tarii si in timpul calatoriei ai avut diaree.
- 3. Ai avut o toxiinfectie alimentara si de atunci digestia ta nu mai este cum a fost inainte.
- 4. Nu poti adormi si te trezesti de mai multe ori pe timpul noptii.
- 5. Ai iritatii pe piele sau eczeme inexplicabile, blande sau rozacea.
- 6. Iti scrasnesti dintii in timpul somnului.
- 7. Ai dureri in muschi sau in incheieturi.
- 8. Esti extenuat, prezinti semne de depresie sau apatie.
- 9. Nu te simti plin dupa mese.
- 10. Ai fost diagnostic cu lipsa de fier/anemie.
Tulburarile de somn, iritatiile, schimbarile de dispozitie, durerile muscular pot fi cauzate de toxinele pe care le elibereaza acesti paraziti in sange. Cand toxinele interactioneaza cu neurotransmitatorii sau cu globulele din sange, apar aceste tulburari.
Te mai poate interesa si: Cum sa scapi de paraziti. N-ai idee cu cati locuiesti in casa
Cum afli ca ai paraziti intestinali?
Cel mai utilizat test pentru depistarea unui parazit este analiza scaunului. Se incearca astfel depistarea oualor de paraziti. Pentru o cat mai buna diagnosticare se solicita proba de scaun trei zile consecutive. In unele cazuri nu se poate face o analiza optima, intrucat unii paraziti pot fi in inactivitate si sunt generate rezultate fals negative.
Cum te tratezi cand ai paraziti intestinali?
In functie de parazitul depistat, medicul va prescrie tratamentul optim. Acesta poate fi medicamentos sau naturist. Nu lua niciodata un tratament dupa ureche, chiar si daca este vorba de un supliment alimentar sau ceva pe baza de plante, fara sa consulti medicul.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie