Paduchii de cap. Ce sunt? Cum se transmit? Cum prevenim? Cum scapam de ei? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Paduchii de cap. Ce sunt? Cum se transmit? Cum prevenim? Cum scapam de ei?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Paduchii de cap. Ce sunt? Cum se transmit? Cum prevenim? Cum scapam de ei?
Paranix

„Paduchi de cap? Mie nu mi se poate intampla asa ceva”. Probabil acesta este primul gand care va trece prin cap in momentul in care auziti de aceste insecte nedorite. Cu toate ca am auzit cu totii despre paduchii de cap – unii dintre noi i-am si avut – putini stiu lucruri concrete despre ei. Ce sunt paduchii de cap? Cum se transmit? Care sunt cele mai frecvente situatii in care se pot transmite? Ce as putea sa fac sa previn o infestare cu paduchi si, nu in ultimul rand, cum fac sa scap de ei?

 

Sunt intrebari pe care, daca nu vi le-ati pus pana acum, nu inseamna ca asta va va tine departe de acest subiect tabu, cel al paduchilor de cap. Cu siguranta ati auzit zicala „niciodata nu spune niciodata”. Tocmai de aceea va propunem sa va informati, pentru a fi pregatiti sa intampinati micii paraziti fara nici o grija, mai ales ca exista solutii care va pot scapa de ei cat ati zice „paduchi”.

Banner cu promo pieptene nou

 

Ce sunt paduchii de cap?

Paduchii sunt, de fapt, niste insecte mici. Au 6 picioare care se termina cu gheare in forma de carlig si care ii ajuta sa se agate bine de tot in par. Paduchii de cap nu fac niciun fel de discriminari intre parul curat si cel murdar, fie el lung sau scurt. Studiile internationale arata ca acestia se intalnesc cel mai des in parul curat. Paduchii de cap se detecteaza greu tocmai pentru ca sunt translucizi. Abia dupa ce s-au hranit, ei se transforma intr-o culoare maro-rosu.

 

 

Cum se transmit?

Paduchii de cap se transmit prin contactul direct dintre capetele a doua persoane sau prin obiecte de uz personal. Ei nu zboara, asadar, paduchii nu se pot transmite de la o persoana la alta daca acestea se afla in aceeasi incapere, dar stau la distanta una fata de cealalta si nu se ating. De asemenea, paduchii nu inoata. Asadar, singurele cazuri in care puteti lua paduchi de la piscina sau de la mare sunt acelea in care, parul vostru se atinge de parul unei persoane care are paduchi.

 

 

De ce trebuie sa ii detectam rapid?

Pentru ca paduchii de cap se inmultesc foarte rapid. Ce inseamna asta exact? Femela paduche poate depune pana la 10 oua pe zi. Acestea sunt, de obicei, gasite in apropiere de radacina firului de par, aproape de scalp. Lindinii (ouale paduchilor) sunt dificil de indepartat. Deci, cu cat ii detectati mai devreme, cu atat puteti scapa mai usor de ei.

 

 

Cum prevenim transmiterea lor?

De regula, in viata de zi cu zi suntem atenti sa prevenim tot felul de lucruri. Traversam doar pe culoarea verde a semanaforului pentru ca nu vrem sa fim accidentati, daca la stiri sau la radio anunta ca ploua, ne luam umbrela, ca sa prevenim sa ajungem acasa uzi din cap pana in picioare si sa racim. Astfel de exemple pot fi multe. Insa lucrurile pot fi putin diferite cand vine vorba de paduchii de cap. Asta pentru ca, in general, suntem pregatiti exact pentru situatiile neplacute prin care am mai trecut cel putin o data, iar tot ce ni se intampla nou ne ia prin surprindere. Paduchii de cap de transmit cel mai usor in randul copiilor, pentru ca, nu-i asa, ei sunt cei care alearga, se imbrancesc, se joaca impreuna si stau foarte apropiati. Regula distantei interpersonale o afla la o varsta mai inaintata. Cat sunt mici, nu exista astfel de lucruri. Oricum ar fi, daca sunteti parinti, nu veti putea sa ii interziceti copilului sa se joace cu alti copii.

Ce puteti face este sa ii spuneti sa nu isi imprumute lucrurile personale, cum ar fi agrafele de par, sapca, caciula sau palaria de soare. Iar un alt lucru ar fi acela de a-i verifica constant parul  si de a fi atenti la reactiile lui. Primele simptome care va pot duce cu gandul sa faceti o verificare pentru a va da seama daca aveti sau nu paduchi – sunt mancarimile.

Mai mult, informarea despre locurile si situatiile in care se transmit paduchii de cap, va poate ajuta sa intelegeti mai bine aceasta problema:

 

De asemenea, un alt mod de a preveni ca cel mic sa se infesteze cu paduchi este utilizarea spray-ul de preventie de la Paranix. Acesta va ofera protectie impotriva paduchilor de cap timp de 24 de ore, din momentul in care il aplicati pe par. Formula sa cu extracte din plante a fost dovedita clinic ca este eficienta in profilaxia pediculozei si este sigura pentru utilizarea de zi cu zi.

 

Paranix este lider de piata in Europa in eliminarea paduchilor de cap, precum si in prevenirea acestora. Daca urmati instructiunile in mod exact, cu samponul Paranix veti scapa scapa de paduchi in 10 minute,  iar cu spray-ul reusiti sa ii omorati 100% in 15 minute. Produsele sunt disponibile in farmacii.

 

 

 

 

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 19/05/2015