Oboseala cronica: Simptome, cauze, tratament si prevenire - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Oboseala cronica: Simptome, cauze, tratament si prevenire

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Oboseala cronica: Simptome, cauze, tratament si prevenire
oboseala cronica

Sindromul oboselii cronice este o boala din ce in ce mai intalnita in vremurile pe care le traim. Aceasta boala se caracterizeaza prin oboseala extrema care nu poate fi explicata, adica nu poate fi pusa nici pe seama unui efort fizic mare, nici din cauza oricarei alte cauze medicale. Oboseala cronica se poate inrautati din cauza activitatilor fizice sau intelectuale, dar nu se poate atenua prin odihna.

Cauzele care conduc la oboseala cronica

In ciuda multelor studii si teorii, cauzele care contribuie la declansarea acestei boli nu sunt cunoscute. Sunt unii care spun ca sindromul oboselii cronice porneste de la o infectie virala sau de la stres.  Din cauza ca multi oameni au dezvoltat sindromul oboselii cronice dupa o infectie virala, se presupune ca acesta ar putea fi un factor declansator. Printre virusii „responsabili” se numara Epstein-Barr sau virusul herpetic. Un sistem imunitar slabit si un dezechilibru hormonal sunt considerate, de asemenea, posibile cauze ale declansarii oboselii cronice. Multe teorii sustin ca de fapt sindromul oboselii cronice apare din cauza unei combinatii de factori.

Cert este ca nu exista un test sau un set de analize care sa puna un diagnostic clar: oboseala cronica.

La acesta se ajunge dupa ce se elimina rand pe rand alte posibile afectiuni. Asta stand lucrurile, tratamentul pentru oboseala cronica nu este facut pentru a inlatura cauza, ci pentru a diminua efectele ei.

Persoanele cu un risc crescut de a dezvolta sindromul oboselii cronice sunt cei cu varstele cuprinse intre 40 si 50 de ani. Se pare ca femeile sunt diagonisticate mai des cu aceasta boala decat barbatii, insa acest lucru poate fi si din cauza ca femeile se duc mai repede la doctor decat barbatii. De asemenea, mai sunt predispuse catre sindromul oboselii cronice persoanele supraponderale si sedentare.

Citeste si: 7 cauze medicale care provoaca oboseala. Cand trebuie sa mergi la medic

Simptomele oboselii cronice

Sindromul oboselii cronice are opt simptome „oficiale”:

– oboseala, extenuare

– lipsa puterii de concentrare

– scaderea capacitatii de a memora

– gat inflamat

– marirea in volum a ganglionilor limfatici de la gat si subsoara

– dureri de muschi inexplicabile

– dureri de cap

– somn agitat

Este adevarat ca multe afectiuni genereaza acea senzatie de oboseala cronica, insa daca nu (mai) sunteti bolnav, iar extenuarea persista, este cazul sa luati legatura cu un medic.

Te mai poate interesa: Oboseala cronica: 5 semne ca ai nevoie de mai mult somn

Tratamentul si prevenirea sindromului oboselii cronice

Tratamentele recomandate de medici in urma analizelor amanuntite au la baza antidepresive si pastile de somn. Medicii mai pot recomanda, de asemenea, exercitii de fizioterapie si consiliere psihologica. Puteti incerca si medicina alternativa: acupunctura, masaj, yoga sau tai chi.

Cel mai bine ar fi insa sa nu se ajunga aici. Iar pentru acest lucru nu trebuie decat sa aveti grija la cateva aspecte legate de stilul vostru de viata. Iata cateva sfaturi oferite de specialist:

– evitati situatiile nesemnificative care pot produce stari anxioase

– fiti adeptii unei alimentatii sanatoase si a unei vieti fara excese

– faceti regulat exercitii fizice

– luati suplimente bazate pe vitamine si minerale.

Nu rata nici: 5 remedii simple pentru oboseala cronica

Data articol: 28/02/2021