Frica si fobie: Tie de ce iti este teama? Cele mai comune frici ale oamenilor
Frica este cea care te protejeaza de pericol. Frica ewste sanatoasa, pana la un punct. Ea devine un dusman in momentul in care este irationala, se bazeaza pe ganduri, scenarii care sunt doar in mintea noastra si care nu au o baza logica de a se materializa si cand ne domina mintea mai mult decat e normal pe durata unei zile. Aceste frici irationale duse la extrem sunt mai degraba fobii. Fobia nu are nici o legatura cu pericolul. In intreaga lume sunt sute de milioane de oameni care au fobii, o frica intensa, irationala cand se intalnesc cu o anumita situatie, activitate sau obiect. Daca ai o fobie stii ca frica si anxietatea sunt inutile insa nu-ti poti contola sentimentele care sunt atat de intense incat pur si simplu te paralizeaza.
De cele mai multe ori, iti este groaza de propriile tale frici, crezi ca e ceva defect la tine, nu te gandesti ca la fel ca tine sunt si multi alti oameni. Nu esti singur, linisteste-te din acest punct de vedere. Multe persoane isi pot domina fricile si fobiile in momentul in care ii constientizeaza numele si realizeaza ca lucrurile nu sunt chiar asa de negre precum par.
In urmatoarele randuri vom dezvalui care sunt fricile si fobiile cele mai populare ale multor oameni, in ce constau si cum se numesc:
Cele trei tipuri de fobii
Au fost identificate sute de fobii inclusiv fobofobia sau frica de a avea o fobie. Insa cand discutam de fobii, care sunt o forma de anxietate, expertii le divid in 3 mari categorii:
– agorafobia, o anxietate intensa fata de locurile publice, care se vindeca destul de greu;
– fobia sociala, teama persistenta, intensa si cronica de a fi priviti si judecati de catre ceilalti;
– fobia specifica, o frica specifica fata de un anumit obiect sau o situatie.
Agorafobia: Frica de spatiile publice
Cel care sufera de agorafobie ii este teama de a fi prins in spatii publice. Senzatia de teama poate sa apara legata de spatiile aglomerate, in mijloacele de transport in comun, calatoriile de unul singur si alte situatii si se asociaza cu anxietatea bolnavului data de imposibilitatea de a ajunge repede intr un loc in care sa se simta in siguranta. Agorafobia afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati. Netratata poate face ca persoana afectata sa nu mai iasa din casa. Cu tratament, 9 din 10 persoane pot sa-si infranga frica.
Fobia sociala: Mai mult decat timiditate
Cineva care sufera de fobia sociala este mai mult decat timid. Bolnavul este cuprins de o axietate puternica si de teama de a nu se descurca in situatii sociale. In cazul in care persoana care sufera de fobia sociala nu primeste ajutor profesionist va evita contactele sociale ceea ce va avea un impact negativ asupra relatiilor sociale ale bolnavului si asupra vietii sale profesionale.
Claustrofobia: nevoia de a iesi
Claustrofobia este frica anormala e a sta in spatii inchise si este destul de comuna. O persoana care sufera de aceasta frica nu poate folosi liftul sau sa traverseze un tunel fara a fi cuprins de o anxietate extrema. Teama de sufocare sau de a fi prins intr-o capcana face persoana respectiva sa evite locurile inguste si de obicei trebuie sa deschida usile si ferestrele sau sa stea langa iesire astfel incat sa se simta in siguranta. Chiar daca acest comportament face ca situatia sa fie tolerabila, frica nu dispare.
Citeste si: 6 cristale care vindeca fricile de calatorie
Zoofobia: frica de animale
Una dintre cele mai des intalnite frici este zoofobia sau teama de animale. Zoofobia este, de fapt, un termen generic care cuprinde un grup de fobii inplicand animale specifice. Spre exemplu exista: arahnofobia – teama de paianjeni, ofidiofobia – teama de serpi, ornitofobia – frica de pasari sau apiofobia, frica de albine. Aceste fobii se dezvolta de obicei in copilarie insa se mentin si in viata de adult.
Brontofobia: teama de tunet
In greaca cuvantul bronte inseamna tunet, iar brontofobia inseamna frica de tunet. Desi persoanele afectate pot realiza faptul ca tunetul nu le poate face rau, ei refuza sa mearga afara in timpul unei furtuni cu tunete. Pot chiar sa se ghemuiasca pe o canapea asteptand ca furtuna sa se opreasca. O teama anormala atat de tunet, cat si de fulger se numeste astrafobie, care afecteaza atat oamenii cat si animalele.
Acrofobia: frica de inaltimi
Acrofobia este frica excesiva de inaltimi si se manifesta printr-o anxietate severa. O persoana poate avea un atac de panica doar urcand cateva scari sau daca se catara pe o scara exterioara. Cateodata frica este atat de puternica incat bolnavul nici macar nu se mai poate misca. Acrofobia poate pune o persoana in pericol. Un atac puternic de panica va impiedica bolnavul sa coboare daca teama l-a cuprins la inaltime.