Este foarte important să spălăm regulat lenjeria de pat. Se spune că petrecem o treime din viaţă dormind. Şi dacă tot petrecem o perioadă atât de mare în dormitor este clar că trebuie să şi fie curat. Sunt lucruri care se pot ascunde în lenjeria de pat, unele dintre ele la care nici nu te-ai fi gândit şi care pot deveni o ameninţare pentru sănătate.
Lenjeria de pat şi alergiile
Dacă ţi-ai pune lenjeria de pat la microscop aproape că te-ai îngrozi. Acarieni şi alţi dăunători microscopici trăiesc, se înmulţesc şi mor în cearşafurile pe care tu dormi în fiecare noapte. Singura cale de a ţine creaturile sub control este să speli lenjeria de pat frecvent. În caz contrar vei dezvolta diverse alergii sau chiar ţi se va slăbi sistemul imunitar.
Printre cearşafuri vei mai găsi celule moarte de la propria piele. Milioane de astfel ce celule se pierd în fiecare zi şi devin gustarea ideală pentru creaturile microscopice de care vorbeam mai sus.
Grăsimile secretate de corp sunt absorbite de lenjeria de pat, la fel şi transpiraţia şi alte fluide umane. La acestea se adaugă firimiturile, mai ales în cazul în care eşti genul de persoană care obişnuieşte să mănânce în pat.
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat?
O dată la lună nu este suficient pentru a îndepărta problemele. Indicat este să speli lenjeria de pat măcar o dată la două săptămâni, dacă nu chiar săptămânal. Pernele trebuie spălate de două ori pe an. Acestea pot “cultiva” ciuperci şi bacterii care cauzează diaree, astm sau bronşite. Dacă nu ţi-ai spălat niciodată până acum pernele, ar fi bine să te gândeşti să îţi cumperi altele noi.
Când ai grijă de cineva bolnav lenjeria de pat trebuie schimbată zilnic. În acest fel ajuţi şi bolnavul să se recupereze mai uşor într-un mediu protejat de germeni.
Citeste continuarea: 1 2