Mituri constipatie. Ce e adevarat si ce e fals - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Mituri constipatie. Ce e adevarat si ce e fals

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Mituri constipatie. Ce e adevarat si ce e fals
Mituri constipatie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - belly-3186730_1920

Mituri constipatie. Despre constipatie exista o multime de mituri si pentru ca oamenilor le lipsesc informatiile corecte si, in lipsa de fapte, apar zvonurile. Iar unele dintre miturile despre constipatie au fost repetate de atatea ori si de atat de multi oameni incat oamenii nu mai stiu ce sa creada.

Mituri constipatie. Iata-le pe cele mai frecvente dintre ele:

Mituri constipatie # 1: Toate fibrele au acelasi efect

Alimentatia bogata in fibre te ajuta sa te simti satul si sa ai un tranzit intestinal regulat. Fibrele insolubile, in special, pot ajuta la inlaturarea constipatiei pentru ca sunt nedigerabile si nu se dizolva in apa. Ceea ce inseamna ca tranzitul intestinal este mult mai rapid. Printre sursele foarte bune de fibre insolubile se numara painea din cereale integrale, pastele si cerealele integrale. Fibrele solubile se dizolva in apa. insa daca sunt incluse intr-o dieta saraca in grasimi si colesterol, fibrele scad riscul aparitiei bolilor de inima. Fibrele solubile se gasesc in fasole, alune si in alte produse asemanatoare.

Mituri constipatie # 2: Prunele ajuta tranzitul intestinal

Este adevarat, aceste fructe, normale sau uscate, si-au cucerit reputatia de „remediu natural” impotriva constipatiei. Prunele pot preveni sau imbunatati simptomele constipatiei. Fructele contin o multime de fibre insolubile ca si laxativul natural sorbitol. De asemenea, prunele au in componenta si fibre solubile care ajuta la reducerea nivelului colesterolului.

Citeste si: 5 mituri despre constipatie care iti pot face rau daca le crezi

Mituri constipatie # 3: Daca bei apa scapi de constipatie

Consumul optim de apa previne deshidratarea – cea care poate duce la constipatie. Lichidele ajuta  scaunul sa ramana moale, ceea ce previne si usureaza constipatia. O idee buna este sa vorbesti cu medicul tau despre cat de multa apa ar trebui sa bei. Nu uita sa limitezi consumul de cafea sau alcool – care pot duce la deshidratare.

Mituri constipatie # 4: Exercitiile fizice ajuta tranzitul intestinal

Lipsa sportului poate contribui la constipatie. Exercitiile poate duce la o regularizare a tranzitului intestinal si poate duce la reducerea stresului. Dupa ce ai mancat o masa consistenta, asteapta cel putin o ora, inainte de a face sport, astfel incat organismul sa poata avea timp pentru a digera mancarea. Apoi, da-i drumul la miscare. Plimba-te 5-10 minute de 2-3 ori pe zi. De asemenea, stretching-ul si yoga pot preveni constipatia.

Nu rata nici: Ceaiuri pentru constipatie. Recomandari pentru prevenirea constipatiei

Mituri constipatie # 5: Cafeaua poate rezolva constipatia

Cafeina din cafea poate stimula contractarea muschilor sistemului digestiv si, prin urmare, ajuta la miscarile intestinale. si, totusi, de ce cafeaua nu este recomandata ca solutie impotriva constipatiei? Cafeaua poate intari scaunul si il face mai greu de eliminat, pentru ca este si diuretica, iar scaunul este astfel uscat. Prin urmare, daca esti constipat, evita cafeaua si alte diuretice precum alcoolul, ceaiul cafeinizat si cola.

Foto: pixabay.com

Data articol: 23/07/2021