Viaţa oamenilor este influenţată, de multe ori într-un mod negativ, de către diferite mituri medicale, unele dintre acestea fiind chiar ridicole. Când cineva vrea să te facă să te simţi ok în legătură cu viaţa grea pe care o ai, o să-ţi spună, „Cel puţin eşti sănătos/oasă”. Dacă nici măcar sănătos/oasă nu eşti atunci o să-şi reamintească cât de uşor este acum să fii tratat/ă datorită medicinii moderne comparativ cu ce se întâmpla în urmă cu 50 de ani. Şi nu este nimic neadevărat în aceste cuvinte. Oricine s-a operat de curând poate fi recunoscător/oare că n-a fost anesteziat cu o duşcă de whiskey, cum s-ar fi întâmplat într-o epocă, de către doctorul pe care îl aşteptau colegii pentru a continua partida de poker întreruptă de tine.
Însă, adevărul este că nu toţi suntem doctori când este vorba despre afecţiunile moderne şi avem tendinţa să credem anumite mituri medicale. Multe dintre miturile medicale se bazează pe vechi poveşti de genul celei care susţine că masturbarea poate duce la orbire.
Spre exemplu, iată câteva mituri medicale pe care le-ai crezut reale:
Mituri medicale # 1: Atacurile de cord sunt întotdeauna însoţite de durere
Ce ai auzit
Când un personaj dintr-un serial tv sau dintr-un film suferă un atac de cord (de obicei bărbaţii sunt cei se confruntă cu această problemă la tv), îşi duce mâna la inimă, după care cade din picioare şi moare. În show-urile mai realiste, şi-a putea duce mâna la umăr întrucât scriitorii au auzit că infarcturile cauzează dureri puternice care cuprind şi mâna.
Ideea principală care se desprinde este că atacurile de cord sunt dureroase. Unii le simt ca şi cum inima le-a luat foc sau ca şi cum ar fi fost împuşcaţi în piept.
Realitatea
Dacă infarctul te-ar durea atunci consideră-te norocos. Durerea este modul prin care organismul îţi trimite un semnal de alarmă care te anunţă că trebuie să mergi la control înainte ca lucrurile să se agraveze. Cele mai înfricoşătoare atacuri de cord sunt cele care nu dor absolut deloc. Acelea sunt cele care te omoară înainte de a şti că suferi un infarct.
Chiar şi dacă eşti suficient de norocos deoarece corpul te anunţă prin durere că inima ta are de gând să te trădeze, durerea rareori vine în forma la care te aştepţi. Durerile în piept pot fi doar un simptom dintr-o serie mai lungă. Unele dintre ele precum dureri de dinţi fără un motiv aparent întâmplătoare încât, probabil nu te-ai gândi să consulţi un cardiolog sau un doctor.
Mituri medicale # 2: Ai nevoie de un sistem imunitar puternic pentru a lupta împotriva răcelii
Ce ai auzit
În fiecare an, în anumite perioade, apar viruşi care n-au nimic mai bun de făcut decât să-ţi creeze ţie disconfort şi să te facă să stai timp de două săptămâni cu nasul în batistă. Dacă ar fi să imaginezi mental modul în care răceala acţionează, virusul intră în corp şi începe să lucreze astfel încât mucozităţile încep să iasă afară pe nas. Este ca şi cum mâncarea ţi-ar otrăvi sinusurile.
Din fericire, există o mulţime de soluţii împotriva răcelii care îţi întăresc sistemul imunitar, create special pentru a preveni scenariul descris mai sus. Şi trebuie să funcţioneze, de vreme ce câştigă aproximativ 100 milioane dolari anual.
Realitatea
Ştii toate acele simptome pe care trebuie să le suporţi timp de câteva săptămâni în fiecare an? Nas înfundat, gât iritat şi altele de acest gen… toate sunt cauzate de sistemul imunitar şi nu de virus. De fapt, virusul este de cele mai multe ori inofensiv, cu excepţia faptului că face ca sistemul imunitar să o ia razna.
Dacă sistemul imunitar ar ignora toţi aceşti viruşi, tu te-ai simţi excelent. Este dovedit că o treime din populaţia globului este imună la răceală. Nu răcesc niciodată pentru că organismul lor nu reacţionează când unul dintre cei 200 de viruşi se strecoară înăuntru. În loc să pornească o bătălie cu virusul îl lasă în pace, iar ei nu au de suferit.
Chiar şi persoanele care răcesc nu păţesc nimic. Oamenii de ştiinţă au examinat celulele nazale ale bolnavilor şi n-au găsit nici una dintre avariile la care s-ar fi aşteptat în cazul unei infecţii virale. Iar cea mai bună modalitate de a rezolva problemele este să eviţi soluţiile care întăresc sistemul imunitar.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?