Woody Allen a spus o data, „Nu ma tem de moarte, insa n-as vrea sa fiu acolo cand se intampla”. Iar acest sentiment nu este unul rar. Multi oameni s-au conditionat sa gestioneze realitatea mortii in acest mod: nu doar ca le este teamna ca ar putea muri insa evita in totalitate subiectul.
Insa, schimband modul in care te gandesti la moarte, viata ta va avea un alt inteles, unul care sa te ajute sa traiesti momentul, sustine Koshin Paley Ellison, un calugar budist. Iata cinci modalitati de a privi moartea inspirate din budism si care iti pot schimba total felul in care iti traiesti viata.
1. Viata si moartea sunt parti ale unui intreg
Potrivit traditiei Zen, viata si moartea se intampla in fiecare moment – inspiratia este viata si expiratia este moartea. „Inspiratia este primul lucru pe care il facem atunci cand venim pe lume, iar ultimul lucru pe care il facem cand parasim aceasta lume este expiratia”, sustine Koshin.
Budistii celebreaza ciclul viata moartea ca pe un intreg.
2. Nu trebuie sa-ti fie rusine de boala si moarte
„Imbatranirea si moartea sunt privite cu rusine in cultura noastra. Cand imbatranesc, oamenii simt ca se intampla ceva rau cu ei si ca isi pierd valoarea… Si n-am intalnit niciun bolnav care sa nu spuna <<De ce se intampla asta?>>”, spune Koshin.
Pentru cei mai multi dintre oameni, boala si moartea sunt acompaniate de sentimente precum esecul si rusinea. Iar asta apare si in limbaj, modul in care oamenii descriu boala (spre exemplu: „a pierdut lupta cu cancerul”). Potivit lui Koshin, aceasta rusine poate fi o modalitate de a te ascunde si de a evita confruntarea cu realitatea – ajuta sa eviti intrebari grele precum „Cum voi imbatrani?”, „Cat mai am de trait?”, „Cum voi gestiona schimbarile generate de varsta asupra corpului meu?”.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?