Infectiile fungice pot fi foarte sacaitoare, insa in rare cazuri pot avea repercusiuni serioase. Infectiile cu fungi sunt contagioase, dar nu afecteaza decat suprafata pielii si sunt usor de tratat. Iata care sunt principalele infectii fungice si ce ai de facut pentru a te proteja.
Principalele tipuri de infectii fungice
1. Pecinginea
Infectia apare ca o pata rosie, circulara si da mancarimi. Pata apare de obicei pe scalp sau pe corp. Boala se transmite foarte usor daca intri in contact cu persoana afectata sau cu obiecte contaminate. Poti preveni boala pastrand o igiena corespunzatoare. De asemenea, nu folosi la comun obiecte personale: prosoape, perii de par etc.
2. Micoza piciorului sau Piciorul de atlet
Boala se manifesta prin aparitia unor pete rosii, circulare care dau senzatii de mancarime si arsura. Micoza piciorului este de fapt o forma de pecingine care apare intre degete. Ea se raspandeste cu usurinta in salile de sport, la vestiare, prin atingera papucilor sau prosoapelor contaminate. Poti preveni boala purtand papuci la vestiare si sa usuci bine incaltamintea. De asemenea, poarta tot timpul sosete curate.
Citeste si: 5 mirosuri ale corpului care ar trebui sa te ingrijoreze
3. Micoza genitala
Ca si micoza piciorului, iritatia este rosie, dar apare in zona inghinala si este favorizata de transpiratia si umezeala din zona intima. Boala poate fi prevenita printr-o igiena corespunzatoare si prin schimbarea zilnica a lenjeriei. Evita hainele foarte stramte.
4. Micoza unghiei
Daca unghiile sunt groase, casante si decolorate, cel mai probabil ai o infectie cu fungi. Micoza poate aparea atat la unghiile de la maini, cat si la cele de la picioare. O poti preveni pastrandu-ti mainile si picioarele curate si uscate. Poarta sosete si schimba-le des daca transpiri. Nu uita sa iti iei papuci daca mergi la piscina sau la sala. Daca ai micoza piciorului, nu te scarpina, intrucat poti raspandi infectia. Poarta incaltari largi, astfel incat degetele sa nu stea “inghesuite”.
Citeste continuarea: 1 2