Managementul stresului, ca stiinta, porneste de la identificarea unor presiuni exterioare la care fiinta umana este supusa intr-un mod sistematic. Aceasta cauta apoi sa reduca la minim reactia negativa a corpului la factorii externi, prin aplicarea unor tehnici specifice.
In opinia specialistilor, expunerea prelungita la stres cauzeaza nenumarate inconveniente, cum ar fi: probleme de concentrare, nerabdare, dureri de cap, infertilitate, ulcer, hiper sau hipotensiune, insomnie, slabire sau ingrasare rapida, raceli repetate, dureri musculare, caderea parului, dureri in piept, nervozitate, concentratie mare de colesterol in sange, oboseala cronica etc. Stresul face sa creasca productia de cortizol, secatuind glandele suprarenale, vitalitatea si scazand astfel imunitatea. Desi exista o sumedenie de tehnici si metode specifice de combatere a stresului, profesorul international de yoga Dana Tupa afirma ca toate acestea au ca numitor comun echilibrarea emotionala si energetica. “Multi confunda emotiile cu energia, dar la un nivel profund acestea reprezinta elemente complementare. Emotion, care in limba engleza inseamna “emotie”, deriva din E-Motion, care poate fi tradus prin energie in miscare. Asadar, campul nostru energetic, care ne mentine in viata, atunci cand este perturbat de factori externi puternici, este pus in miscare, de multe ori intr-un ritm haotic, si genereaza emotii greu de stapanit, care ne provoaca rau. Putem compara acel camp de energie cu suprafata apei, iar cand apar curenti externi, apa incepe sa devina agitata, iar energiile sunt puse in miscare, transformandu-se in emotii, asa cum vantul produce valuri la suprafata apei. De aceea, cand suntem puternic emotionati, avem dureri de cap, ne este foarte greu sa dormim, nu ne putem concentra, avem un ritm cardiac accelerat, suntem nervosi si mereu agitati”, afirma profesorul de yoga acreditat international Dana Tupa, fondatorul PURNA Yoga Academy – prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA.
Cateva exercitii simple care ne ajuta sa reechilibram campul energetic al corpului
Meditatie pe o muzica relaxanta
“Muzica trebuie neaparat sa fie armonioasa, astfel incat sa induca creierului undele Alfa specifice relaxarii, care genereaza astfel o stare de reverie si de relaxare profunda, inducand chiar si somnul. De regula, recomand muzica acompaniata cu sunetele din natura, precum ciripitul pasarilor, picaturi de ploaie, valurile marii, cascade etc., combinate sau nu cu sunete de vioara, harpa, pian sau electronice”, afirma profesorul Dana Tupa.
Meditatie bazata pe respiratie
“Tehnica de respiratie se desfasoara, in general, intr-un interval de min. 5-10 minute. Putem practica aceasta tehnica asezati fie pe un scaun – acasa sau chiar la birou, fie intinsi pe pat, urmarind felul in care inspiram si expiram. In momentul in care simtim stare de nervozitate, de iritare sau avem de luat o decizie importanta, este bine sa luam o pauza si sa facem o simpla meditatie, centrata pe felul in care respiram, eliminand pe cat posibil toate gandurile”, recomanda Dana Tupa.
Miscare fizica intensa: alergat, fitness, aerobic etc.
“Efortul fizic intens produce endorfine, adica acei hormone care ne dau o stare de fericire. Recomand tuturor sa practice miscarea in fiecare zi, timp de 30 de minute, ori dimineata devreme, atunci cand tonusul muscular este ridicat sau seara, atunci am acumulat tensiuni in decursul zilei”, afirma Dana Tupa.
Practici yoga: posturi corporale, tehnici de respiratie sau meditatii diverse
“Toate aceste practici yoga produc la randul lor, endorfine, serotonina, dopamina, care conduc la o stare interioara de bine, de calm si de fericire. La fel ca in cazul exercitiilor fizice intense, si yoga se recomanda dimineata devreme sau seara, din aceleasi considerente”, conchide profesorul de yoga acreditat international Dana Tupa, fondatorul PURNA Yoga Academy– prima scoala de yoga din Romania acreditata de Yoga Alliance International USA.