Adevarul despre sinuciderile din perioada Sarbatorilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Adevarul despre sinuciderile din perioada Sarbatorilor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Adevarul despre sinuciderile din perioada Sarbatorilor

An de an, in preajma Sarbatorilor, vedem la stiri diverse cazuri de sinucidere, ceea ce ne face sa credem ca in aceasta perioada exista un trend ascendent in ceea ce priveste sinuciderile. Studiile de specialitate ne contrazic, insa. Potrivit datelor furnizate de Universitatea din Pennsylvania, rata cea mai mica a sinuciderilor din Statele Unite se inregistreaza in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie. Cele mai mari rate ale sinuciderilor se inregistreaza in timpul primaverii si verii. Cercetatorii americani au analizat date stranse in perioada 1999-2010. S-a constatat, astfel ca, in anul 2010, de exemplu, s-au inregistat 38.364 de sinucideri, cu o medie de 105 pe zi. Luna cu cele mai multe sinucideri a fost iulie – 111. Luna cu cele mai putine sinucideri a fost decembrie – 98. Potrivit studiului, in 2010, sinuciderile au fost cea de-a 10-a cauza de deces in Statele Unite.

“Desi pare greu de crezut, mai ales ca in aceasta perioada se accentueaza starile depresive din cauza filmelor si a cantecelor de sezon, faptul ca sunt mai multe sinucideri de Sarbatori este doar un mit. Aceste mituri se perpetueaza si din cauza faptului ca rata sinuciderilor din anii 2000 se apropie de cea din timpul Marii depresiunii economice”, a explicat Dan Romer, coordonatorul studiului.

Perpetuarea acestui mit este destul de periculoasa, avertizeaza specialistii. “Orice articol poate duce la formarea ideii ca sinuciderile sunt normale avand in vedere situatia cu care se confruntau victimele sau perioada in care sinuciderile au avut loc. Persoanele care se gandesc la sinucidere asteapta doar un mic semn pentru a trece la aplicarea planurilor”, spune David Litts, reprezentantul Aliantei americane pentru Prevenirea sinuciderilor.

Litts spune ca orice articol despre cazurile de sinucidere trebuie prezentat echilibrat. In plus ar trebui prezentate si moduri de recunoastere a semnalelor de avertizare vizibile la persoanele care se gandesc la sinucidere, precum si modalitati de prevenire a sinuciderilor. “Numarul persoanelor pozitive depaseste cu mult pe cel al persoanelor negativiste care se pot sinucide, asa ca prezentarea povestilor celor care au trecut cu brio peste perioade grele in care s-ar fi putut sinucide, dar nu au facut-o, sunt extreme de benefice intrucat ii face pe cei cu ganduri sinucigase sa vada si partea plina a paharului”, a explicat Litts.

 

In Romania, se sinucid anual aproximativ 3000 de persoane.

Data articol: 16/12/2012