Ce nu ştiai despre regulile de bune maniere la masă - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce nu ştiai despre regulile de bune maniere la masă

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Ce nu ştiai despre regulile de bune maniere la masă
bune maniere la masă - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - people-2588537

Vi s-a întâmplat să fiţi învitaţi la cină şi să fiţi prinşi pe picior greşit în ceea ce priveşte capitolul bune maniere la masă, să nu ştiţi ce cuţit sau furculiţă să folosiţi? Aceste reguli de bune maniere la masă vă vin în ajutor, mai ales acum, când este prilejul meselor de sărbătoare.

Bune maniere la masă # 1: Cuţitele şi furculiţele

Tacâmurile aşezate la o masă pot da bătăi de cap celor care nu ştiu ce lingură, furculiţă sau cuţit să folosească. Dacă eşti invitat la restaurant, atunci vei găsi pe masă aşezate o serie de furculiţe pe partea stângă, şi o serie de linguri şi cuţite pe partea dreaptă (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Cea mai simplă regulă este că, la primul fel, se foloseste obiectul cel mai îndepărtat de farfurie şi tot aşa. Dacă eşti invitat la cineva acasă la cineva, aşteaptă prima mişcare a gazdei şi urmează-o.

Când mesteci, lasă tacâmurile jos. Însă acestea trebuie puse pe farfurie şi NU înapoi pe masă şi nici sprijinite de farfurie. Când ai terminat de mâncat, aşază furculiţa şi cuţitul vertical pe mijlocul farfuriei, acesta este semnalul către chelner că nu mai mănânci.

Bune maniere la masă # 2: Lingura de supă

Lingurile de supă pot avea două forme: una rotundă, ca un castron, şi alta în formă de ouă. Când mănânci supă, castronul (farfuria) trebuie să rămână pe masă. Nu se bea supa din bol. Nu se bagă toată lingură în gură, ci se soarbe de la marginea ei. Fără zgomot însă.

Citeste si: Bune maniere la masa: 9 lucruri pe care sa nu le spui

Bune maniere la masă # 3: Şervetul de masă

Şervetul de masă se despătureşte şi se aşază pe genunchi. Pe vremuri se punea la gât, dar acum este considerat un gest vulgar. Ştergerea cu şervetul se face prin tamponare. Dacă trebuie să pleci înainte să termini de mâncat, aşază şervetul pe scaun,  chelnerul va şti astfel că urmează să te întorci şi nu va ridica masa. Când ai terminat de mâncat, şervetul se pune pe masă, în stânga farfuriei, NU pe farfurie.

Bune maniere la masă # 4: Paharele de vin

Paharele vor fi aşezate în partea de sus dreapta a farfuriei. Şi pot fi două sau patru. Când sunt patru, primul din stânga este pentru vin roşu (are forma unui bol şi este mai mare). Următorul este pentru vin alb (este mai mic). În dreapta vor fi paharul de şampanie (sau un pahar mai mic pentru băuturile de la desert) şi paharul pentru apă.

Dacă nu mai vrei vin, iar chelnerul tocmai ce dă semne că vrea să-l umple, nu pune mâna pe pahar pentru a-l opri. Pur şi simplu spune-i că ai băut de ajuns. Nu ţine paharul în mână când toarnă în el chelnerul.

Nu rata nici: Bunele maniere la copii. O notiune demodata?

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 03/08/2021