Top 7 riscuri medicale pentru bărbaţii peste 40 de ani

07 ianuarie 2017, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro_Top 7 riscuri medicale pentru barbaţii peste 40 de ani

Sănătatea este un capitol important atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi. Astăzi vom vorbi însă despre riscurile medicale la care sunt supuşi bărbaţii peste 40 de ani. După depăşirea vârstei medii se pot instala bolile cardiovasculare, atac cerebral, diabet, boli respiratorii, Alzheimer sau depresii cu gânduri suicidale sau chiar sinucidere.

 

Iata cei mai importanţi factori de risc care ameninţă sănătatea şi chiar viaţa bărbaţilor peste 40 de ani:

 

1. Singurătatea, riscantă pentru bărbaţi

Numeroase studii au demonstrat faptul că bărbaţii căsătoriţi (de 50, 60, 70 de ani) erau cu mult mai sănătoşi decât bărbaţii celibatari (fie că nu s-au căsătorit niciodată, divorţaţi sau văduvi) din aceeaşi categorie de vârstă. Bărbaţii care nu au fost niciodată însuraţi erau mai predispuşi riscului de a muri de boli cardiovasculare, de exemplu. După 50 de ani, sănătatea bărbaţilor divorţaţi se deteriorează mult mai rapid decât a celor căsătoriţi. Explicaţia? Legăturile dintre soţ şi soţie reduc nivelul hormonului stresului şi previn depresia.

În plus, bărbaţii singuri au tendinţa de a avea obiceiuri nesănătoase, beau mai mult alcool, mănâncă prost, nu fac analize medicale, au un comportament riscant (consum de droguri, relaţii sexuale în promiscuitate).

Şi, cum spune proverbul, niciodată nu e prea târziu. Se pare că bărbaţii care se căsătoresc după 25 de ani sunt mai sănătoşi decât cei care îşi pun pirostriile înainte de această vârstă.

 

 

2. Pentru bărbaţi, electronicele înseamnă sedentarism

Psihologii sunt de părere că „dependenţa de internet” ar trebui să fie considerată un diagnostic de sine stătător. Cât de mult este prea mult depinde de fiecare persoană în parte. Totuşi, s-a trasat o linie generală: cu cât eşti mai aproape de televizorul wide-screen, smartphone-uri, tablete, console de jocuri, laptop-uri şi alte electronice, cu atât mai puţin timp petreci făcând mişcare sau interacţionând cu oamenii.

Izolarea socială creşte riscul de depresie şi demenţă, iar o viaţă sedentară a fost asociată cu bolile cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate şi moartea prematură. Potrivit unui studiu realizat în acest an în Australia, pe un eşantion de peste 220.000 de adulţi peste 45 de ani, persoanele care petreceau zilnic mai mult de 11 ore stând pe scaun, prezentau un risc cu 40% mai mare de deces în următorii 3 ani. Chiar şi mai mult de 3 ore pe scaun fără să faci altă mişcare cresc riscul de a muri de o boală cronică.

Pentru a preveni bolile grave ar trebui ca la fiecare oră de stat pe scaun să executaţi chiar şi 5 minute de exerciţii fizice.

 

 

3. Soarele, mai periculos pentru bărbaţi

Bărbaţii sunt de două ori mai predispuşi decât femeile de a muri din cauza cancerului de piele. Aşa că este vitală protecţia împotriva razelor ultraviolete. Potrivit statisticilor 6 din 10 persoane diagonosticate cu melanom  sunt bărbaţi peste 50 de ani. Pe lângă faptul că nu se dau cu cremă cu factor SPF, bărbaţii trecuţi de vârsta medie nici nu se autoexaminează, nici nu merg la analize medicale regulate. Cel puţin aşa susţine un studiu al Academiei Americane de Dermatologie.

Comparativ cu 65% dintre femei, mai puţin de jumătate dintre bărbaţi aplică metode de protecţie solară.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Cuvinte cheie: , , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (2)

  1. 27ralu spune:

    Pentru toata lumea sunt periculoase aceste lucruri,daca se exagereaza.nu stiu daca barbatii sunt mai predispusi decat femeile.

  2. melancolia spune:

    riscuri medicale apar mai mult la cei singuri si neglijenti,cu vicii

Comenteaza

Meniu